Ač jsou velikonoce významným křesťanským svátkem, s barvení vajec se pravděpodobně začalo již dávno před narozením Ježíše Krista. Barvení začalo pravděpodobně ze zcela praktických důvodů, a to odlišení vařených vajec od nevařených. Barvila se přírodními barvami, které můžete k barvení použít i dnes místo kupovaných barev v sáčku.
Prvním krokem před barvením vajec, je jejich uvaření. To už je celkem alchymie, aby vám vejce v hrnci nepopraskala. Existuje několik tipů, jak tomu předejít. Jedním z nich je vaření vajec v osolené vodě. Než je vložíte do vody, mělo by mít vejce pokojovou teplotu. Vejce natvrdo se vaří přibližně 8 minut. Poté je třeba jej prudce zchladit, aby nepokračovalo vaření ještě uvnitř vejce.
Jaká přírodní barviva použít pro barvení vajec?
- Pokud chcete mít vejce růžová, až červená vylouhujte vejce v odvaru z červené řepy nebo slupek z červené cibule.
- Klasická cibule vajíčka zase obarví do hněda až zlata.
- Na zelenou barvu použijte špenát, nebo kopřivu.
- Odstíny modré zase vykouzlí listy červeného zelí.
- K obarvení vajec na žluto můžete použít kurkumu.
- Oranžová vajíčka zase získáte pomocí červené papriky v prášku.
Další možností, jak docílit přírodou zbarvených vajíček, je vejce nebarvit, ale pořídit si přímo vajíčka plemenných slepic nebo hybridů. Tito ptáci snášejí vajíčka příjemně přirozených odstínů hnědé, čokoládové nebo zelené, někdy až namodralé. Více najdete v tomto článku.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, Shutterstock