Dýně jsou nádhernou ozdobou podzimních zahrádek a vhodnou dekorací do různých aranžmá. Známé a oblíbené jsou jako strašidelná dekorace na Halloween. Ne všichni však víme, že dýně jsou také zdravou, léčivou a chutnou zeleninou.
Zařazení dýní
V obecné češtině se pro dýně (lidový název) vžily též výrazy tykev turek a tykev velkoplodá. A dýně jsou skutečně tykve z čeledi tykvovité (Cucurbitaceae), ovšem jde o druhy a variety tykví (dýně, cuketa, patizon, …). Jsou to jednoleté popínavé rostliny pocházející z Latinské Ameriky. Do Evropy se dostaly koncem 15. století v souvislosti se španělskými kolumbovskými výpravami. Tykev obecná, jinak též tykev turek (Cucurbita pepo), a nebo tykev velkoplodá, jinak též dýně velkoplodá (Cucurbita maxima), jsou nejčastějšími zástupci dýní v ČR.Různé podoby dýní
Dýně hýří plejádou barev, tvarů a chutí. Mohou být malé, velké, válcovité, kulaté, baňaté, hruškovité, či zploštělé. Jejich barva může být od bělavě krémové, přes žlutou a oranžovou, až po tmavě zelenou. Slupky mohou být kropenaté, flekaté, žíhané, pruhované nebo jednobarevné s hladkým, hrbolatým a nebo žebrovitým povrchem. Stejně tak dužina může mít různou barvu – žlutou, oranžovou, krémovou, nebo třeba i zelenou. Některé dýně chutnají po másle, jiné po oříšcích, bramborách, pečených kaštanech, ale i sladce. Všechny druhy dýní však k jídlu nejsou příliš vhodné, některé se používají pouze na dekorace.Vliv dýní na naše zdraví
Dýně bychom měli do svého jídelníčku zařadit i pro jejich příznivé účinky na náš organismus. Podporují vylučování toxinů, působí močopudně, snižují krevní tlak a hladinu tuků a cholesterolu v krvi, brání tvorbě krevních sraženin, působí pozitivně na imunitní systém, činnost srdce, trávící soustavu a slinivku břišní. Regenerují tělesné buňky, kladně ovlivňují léčení arterosklerózy, revmatismu a dny. Semínka dýně jsou bohatá na zinek, který pomáhá při problémech s prostatou.
Pěstování dýní
Dýně vyséváme v květnu. Semínka umisťujeme do hloubky tří až pěti centimetrů ve sponu 2 x 0,5 – 1 metr od sebe - podle vzrůstnosti odrůdy. Chcete-li si předpěstovat sazeničky dýní, s výsadbou do kelímků začněte v polovině dubna a asi po třech týdnech rostlinky přesaďte do větších květináčů. V polovině května můžete sazeničky přesadit do záhonů. Pokud ještě hrozí mrazíky, přikryjte rostlinky slámou, aby neumrzly. Dýně mají rády půdu s dostatkem živin, vláhy a slunečního svitu. Proto je při výsadbě přihnojte chlévskou mrvou nebo dobře rozloženým kompostem, na kterém je můžete i pěstovat.Pěstování dýní není nijak náročné. Stačí, když je budete pravidelně odplevelovat a v případě velkého sucha pravidelně zalévat. Dýně mají bohatou kořenovou soustavu, která zasahuje hluboko do půdy, a většinou si potřebnou vláhu obstarají samy. Při jejich zalévání dejte pozor, abyste nekropili listy, které by pak začaly uhnívat. Jakmile začnou rostlinky dýní dosahovat větší velikosti, je dobré dát k nim oporu, po které se budou plazit a nebudou si navzájem stínit.
Jaký druh dýně si vybrat?
Záleží na tom, na co chcete dýni použít. Nejčastěji pěstovaná je oranžová dýně a dýně Hokkaidó, která je oblíbená na přípravu polévek a krémů, a na vaření je též vhodná dýně Rondini. K dekoraci jsou pak ideální dýně Halloween a nebo Sweet dumpling.Sklizeň
Dýně sklízíme na začátku či v polovině podzimu, ještě před prvními mrazíky, když je slupka tvrdá a matná, a na stonku se tvoří praskliny. Dýním ponecháme alespoň pět centimetrů dlouhou stopku, což dopomůže k tomu, že se nebudou tak rychle kazit, protože rána po ulomení stopky bývá nejčastější cestou průniku infekce do plodu. Po sklizni dýně necháme několik dní dosušit na sluníčku nebo u kamen (teplota však nesmí přesáhnout 30 °C) a necháme vytvrdnout slupku, tím prodloužíme jejich trvanlivost.Skladování
Pro skladování je nejlepší dýně Hokkaido, která vydrží až půl roku. Musí však být umístěna v suchu a při teplotě kolem 10 °C.Jak lze dýně připravovat v kuchyni?
Dýňová dužnina se dá připravit naslano i nasladko. Můžeme připravit pyré z dušených dýňových kostiček, dýňovou polévku, rizoto s dýněmi, dýňový salát s luštěninami, dýňovou pomazánku, dýňové nákypy, nebo třeba dýňové koláče. Velmi často se dýně též zavařuje a když v nálevu změkne, získáme vynikající a zdravý kompot.Jedlé dýně
Špagetová dýně
Špagetová dýně patří mezi největší plodící dýně, má kulovitý nebo protáhlý tvar a krémovou, žlutou nebo i oranžovou barvu. Zajímavá vláknitá dužnina po tepelné úpravě supluje špagety, ale můžeme ji použít i místo nudlí do polévky.Červené a zelené Hokkaido
U nás je známější dýně červené Hokkaido, ze které můžeme uvařit například polévku. Dýně Hokkaido se před tepelnou úpravou neloupou.Chioggia neboli Marina di Chioggia
Plody této dýně mají tmavě zelenou barvu a hrubou strukturu s efektním žebrováním. Jsou vhodné k výzdobě a pro svou nasládlou chuť, která připomíná mrkev, i ke kuchyňské úpravě.Dýně žaludová
Žaludová dýně má oříškovou chuť. Je dobrá i za syrova a se slupkou. Při dlouhodobém skladování se však oříšková chuť vytrácí. Odrůda žaludové dýně Festival F1 se může konzumovat jako jablko a například Table Gold má oranžové plody, které chutnají jako kukuřice.Máslová dýně
Máslová dýně má hruškovitý tvar s velkým množstvím dužniny, patří tedy mezi nejekonomičtější druhy, protože většinu z plodu tvoří dužnina, nikoliv semena.Tykev muškátová
Její plody jsou zajímavé svými barokními tvary. Nedozrálé mají sytě zelenou barvu, zralé krémovou až hnědavou. Dužina je oranžová a velmi silná.Velkoplodá dýně Goliáš
Tyto dýně jsou vhodné k zavařování, k výrobě džemů, ale i jako potrava pro domácí zvířata. Díky vysokému obsahu vody se však nehodí ke skladování, protože snáze uhnívají.Okrasné dýně
Okrasné dýně se sice dají jíst, ale jsou malé, hrubě strukturované a jejich dužina není příliš bohatá, proto se používají především na dekoraci. Mezi nejoblíbenější okrasné dýně patří dýně s křidélky, hvězdicové dýně, oranžové dýně, dlouhokrké dýně, dýně zeleně pruhované, trnová koruna se špičatými výrůstky a „bradavičnaté“ dýně.
Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com