Přestože letos nebylo obecně zrovna parné léto, možná jste měli štěstí a na zahradě vás čekají jabloně obsypané plody. Pokud už jste obdarovali všechny sousedy a známé, máme pro vás několik tipů, jak bohatou úrodu jablek zužitkovat dále.
Pečte jako o život
Jestliže máte děti či vnoučata, asi ten nejjednodušší způsob, jak se přebytku jablek zbavit, je zpracovat je do nejrůznějších buchet a koláčů, po kterých se jenom zapráší. Jestli už vás unavuje klasický jablečný štrúdl, vyzkoušejte jablečný koláč z máslového těsta nebo třeba kynutého.
A v případě, že už u vás doma nemůže nikdo jablečnou buchtu ani vidět, můžete jablka jednoduše nakrouhat a zavařit na zimu.
Udělejte si domácí mošt
Dalším výborným způsobem, jak zpracovat úrodu jablek, je výroba moštu. Pokud máte jablek opravdu požehnaně, zkuste ve svém okolí najít moštárnu. Nezapomeňte s sebou vzít dostatečné množství nádob na výsledný mošt.
Pokud hodláte část moštu zamrazit, skvěle se hodí plastové PET lahve, pokud budete mošt pouze skladovat v chladu, vhodnější bude skleněný demižon. Počítejte s tím, že ze dvou kilogramů jablek budete mít přibližně litr moštu.
V případě, že jablek není tolik, abyste jezdili do moštárny, nebo se prostě chcete pustit do výroby moštu na vlastní pěst, pořiďte si lis na ovoce. Běžná cena se pohybuje od jednoho až do dvou a půl tisíc korun v závislosti na objemu jablek, který lis pojme. Pokud chcete ušetřit, prolistujte aktuální Lidl leták, kde je právě v nabídce lis na ovoce s 25% slevou.
Co se týče samotného lisování, nezapomeňte jablka nejprve dobře očistit a zbavit jadřinců. Poté je nakrájejte na co nejmenší kousky – čím menší kusy, tím menší námahu budete muset vynaložit při lisování. Pokud máte jablek víc a lisujete je tedy na několikrát, nezapomeňte celý lis pokaždé důkladně umýt. Zabráníte tak zbytečnému kažení výsledného moštu.
A co třeba Calvados?
Pokud nejste zrovna milovníkem moštu, ale něčím ostřejším nepohrdnete, můžete si z výsledného moštu nechat udělat jablkovici, čili Calvados. Jedná se o pálenku z kvašených jablek, která je typická svou hnědozlatou barvou a charakteristickou vůní. Na přibližně litr pálenky budete potřebovat mošt z osmnácti kilogramů jablek. Přestože na internetu najdete řadu návodů a receptů na domácí pálení, svěřte raději jablka do rukou odborníků z palírny, jinak by se mohlo stát, že bohatá úroda přijde nazmar.
Vyzkoušejte křížaly
Přestože v posledních letech byla sušená jablka, čili křížaly, zastíněna nejrůznějším sušeným tropickým ovocem, na této české tradiční dobrotě si vždycky pochutnáte. Můžete je přidat například do ranní ovesné kaše nebo si je dát jen tak na svačinu. Díky sušení se zvyšuje jejich obsah kalorií a poskytnou vám tedy spoustu energie, což se může hodit například na výletě.
A jak připravit křížaly? Pokud vlastníte sušičku ovoce, je to opravdu jednoduché – stačí jablka nakrájet na tenké plátky a pravidelně rozmístit na patra sušičky. Díky stabilnímu ohřevu vzduchu se jablka vysuší rovnoměrně a za poměrně krátkou dobu – kolem osmi hodin.
Pokud sušičku nevlastníte, můžete vyzkoušet sušení na slunci či v troubě. Zatímco sušení v troubě je mnohonásobně rychlejší, ovoce může mít tendenci se přesoušet a výsledek tedy nemusí dopadnout zrovna valně. Vsaďte proto spíše na sušení na slunci.
Stačí nakrájené plátky jablek rozmístit na plech vyložený pečícím papírem a položit na slunný okenní parapet. Během dvou dní se z jablek vypaří vlhkost a výsledkem budou výborné křížaly. Ty pak nezapomínejte správně skladovat, aby vám co nejdéle vydržely – v suchu a temnu, ideálně v papírovém pytlíku.