Když se zeptáte jakéhokoli kulturisty, proč si odmítá ohřívat jídlo v mikrovlnce, řekne vám, že mikrovlny ničí výživovou hodnotu potravin. A potravu si ohřeje na teflonové pánvi. Konspirací okolo mikrovlnek je mnoho, v SSSR dokonce mikrovlnné trouby v roce 1979 zákonem zakázali, prý v obavě o zdraví občanů, zatímco lidi vraždili v gulazích a věznicích. Skutečným důvodem však zřejmě bylo, že mikrovlnka se stala symbolem amerického snu. Zákon byl zrušen až na začátku 90. let, tedy poté, co výbuch jaderné elektrárny v Černobylu zažehl dočasný zánik rudého impéria a jeho pozdější transformaci do podobně děsivé podoby.
Profesor Augustin Žáček a magnetron
Moderní americká žena musela vařit, prát a uklízet rychle, měla hromadu dětí a přitom musela pečovat i o sebe. A právě mikrovlnky Američankám rozvázaly ruce, ale nebylo to hned, i když jde o prastarý vynález, za kterým dokonce stojí český vědec. Profesor Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze Augustin Žáček totiž popsal poprvé v roce 1924 funkci speciální elektronky, která generuje oscilací magnetronu mikrovlnné záření. A oscilující magnetron se stal rychle součástí vojenských radarů, které vysílaly mikrovlnné rádiové signály.
Začalo to válečnými radary a čokoládovou tyčinkou
Během druhé světové války produkovala takové radary ve velkém americká společnost Raytheon, kde byl zaměstnán inženýr Percy Spencer. Měl na starosti vývoj efektivnější výroby součástek a v kapse svého pláště jednoho dne svou oblíbenou čokoládovou tyčinku. A právě tato tyčinka se při manipulaci s magnetronem roztavila. Samozřejmě ho to zaujalo a tak začal s ohřevem jídel experimentovat. Dokonce se stal prvním, kdo vyrobil pomocí mikrovln z kukuřičných semen popcorn.
První mikrovlnky měly hmotnost a velikost současných kotlů na uhlí
Válka skončila a již po pár měsících, v říjnu 1945 byla světu představena první mikrovlnná trouba, kterou pojmenovali Radarange. A byl to pořádný kousek. Však její následovnice z roku 1947 ještě vážila 350 kg, což je dnes přibližná váha běžného litinového kotle na tuhá paliva. Vysoká byla 1,8 metru a stála něco okolo tří tisíc dolarů. Čili pro gastronomické provozy, bohaté lidi a celebrity dostupné, jinak ne. A víte co? Ono to bylo vlastně dobře.
Nástup mikrovlnek byl pomalý, pak ale nastal sprint!
Když se začaly až v 60. letech 20. století prodávat kompaktnější, menší, lehčí a cenově dostupnější kousky, ještě měly zásadní chyby. Hlavně jednu. Sklo totiž propouštělo mikrovlny a až federální americké standardy z roku 1971 problém vyřešily. Sklo se začalo opatřovat kovovou mřížkou. Pochybnosti o vlivu mikrovlnek na lidské zdraví byly potlačeny, avšak konspirace jen bujely a bují dodnes. Přesto se ale mikrovlnky postupně dostaly do většiny domácností na světě, tedy alespoň tom západním, například u nás nastal rozmach mikrovlnek až po roce 1989. A zprvu se jich lidé samozřejmě báli, ostatně sovětský legislativní zákaz z roku 1979 byl znám.
Už v roce 1955 se mikrovlnky zmenšily na velikost sporáku a byly vestavné do kuchyňské desky. Teprve v roce 1967 se však na trhu objevil kompaktní spotřebič Amana Radarange, který už bylo možné postavit na kuchyňskou linku. A již krátce na to se mikrovlnné trouby staly nezbytnou součástí amerických domácností. Bez mikrovlnky by nebyla tehdejší dokonalá americká žena ničím. Musela ji mít každá! A po světě se to rychle rozkřiklo. Ovšem v západní Evropě se mikrovlnky rozšířily až v 80. letech 20. století. Konzervativní stará dáma, ukrutná válečnice i historie sama, si dala zase na čas. A východní blok čekal na nástup mikrovlnek až do roku 1990. Ještě mám živě v paměti, jak se moje máma bála mikrovlnné trouby skoro ještě před koncem milénia.
Jediné opravdu špatné, co však mikrovlnky dělají, je rušení citlivého wi-fi signálu, ale jen v okruhu několika metrů a ve chvíli, kdy trouba běží. Navíc stačí změna pásma wi-fi na jiné než 2,4 GHz.
Jak mikrovlnky fungují?
Mikrovlnky generují mikrovlnné záření, které proniká do potravy a způsobuje vibraci molekul vody. A právě to vede k rychlému zahřátí potravin. Ano, je to takto hodně zjednodušené, ale ohřívá se vlastně voda! Odbornější popis je následující: Pomocí neionizujícího elektromagnetického záření s frekvencí 2,45 GHz a o vlnové délce 12,24 cm se rozkmitají polarizované částice uvnitř pokrmu, tedy především molekuly vody. Mikrovlny tedy proniknou do nitra potravy a dochází k jejímu mnohem rychlejšímu ohřátí, než když se okolní teplo na plotně postupně přenáší z povrchu potravy do jejího středu. Navíc musíme jídlo stále míchat, aby se nepřipalovalo. V mikrovlnce ohřáté potraviny jsou dokonce méně vysušené, za krátkou dobu se nestačí odpařit mnoho vody.
Konspirace umírají naposled
A konspirace? Neionizující záření z mikrovlnné trouby produkuje pouze fotony s tak malou energií, že dovedou molekulami pouze hýbat. Nedovedou molekuly na rozdíl od ionizujícího záření přeměnit. Vlny z mikrovlnky proto nemohou způsobovat rakovinu, to je doména gama záření, UV záření a rentgenu. Vědecké testy potvrdily, že tyto v zásadě neškodné vlny, které z mikrovlnek unikají, jsou hluboko pod emisním limitem. Sklo dnes navíc mikrovlny nepropouští, protože se opatřuje kovovou mřížkou. A v úvodu článku zmíněná argumentace kulturistů? Ano, tepelná úprava pokrmů v mikrovlnce vytváří v jídle některé nežádoucí látky a snižuje nutriční hodnotu jídel, stejně jako obsah vitaminů. Jenže je to úplně stejné, jako při grilování, smažení, vaření a pečení. Pokud tedy chcete jíst kulturisticky dokonale, musíte konzumovat potravu pouze syrovou. Všechnu! Včetně masa.
Běžné funkce současných mikrovlnek
Ohřev potravin: Vždy záleží především na výkonu konkrétní mikrovlnky, jejím nastavení, množství ohřívané potravy a její teplotě. Tekutá jídla ohříváme při plném výkonu, ostatní při polovičním. Hodí se i občasné promíchání. Větší kousky potravy dejte na okraj talíře, menší do středu. K masu přidejte trochu vody a přikryjte ho mikrotenovou fólií. Zamezíte tak jeho vysušování. Zeleninu, rýži, brambory a knedlíky ohříváme podlité malým množstvím vody a přiklopené, párky před ohříváním propíchneme vidličkou, aby nepraskly.
Rozmrazování: Záleží na výkonu mikrovlnné trouby, jejím nastavení, druhu, množství, tvaru a struktuře potravin. Například maso rozmrazujeme na 30% výkonu, pokud konkrétní mikrovlnka nemá speciální tlačítko na rozmrazování (defrost). Hotová jídla rozmrazujeme při plném výkonu, je však třeba potravu občas obrátit a promíchat. I mikrotenový sáček musíme na několika místech propíchnout, aby z něj mohla unikat pára. Pečivo rozmrazujeme na talíři s papírovým ubrouskem. Proč? Odsaje přebytečnou páru.
Sušení: Chcete rychle rohlíky na strouhanku? Klidně! Stejně tak mikrovlnka dovede sušit houby, zeleninu i ovoce, stačí nakrájet na plátky, zabalit do papírového ubrousku a sušit přibližně 1 až 3 minuty za plného výkonu. Sušené pečivo také zabalíme do ubrousku. Sušit v mikrovlnce můžeme stejně i bylinky. Zabalíme do papírového ubrousku a sušíme.
Čerstvé housky – doplněk sušení i ohřevu: Housky zabalte do navlhčené papírové utěrky, vložte do mikrovlnky, zapněte ji a po cca 10 vteřinách otočte a zkontrolujte prstem křupavost. To opakujte i vícekrát
Trik šéfkuchařů – ztracené vejce v pokrmu: Stačí naplnit šálek do půlky vodou, přidat opatrně rozklepnuté vejce, nádobku překrýt talířkem a zahřívejte alespoň minutu na maximum. Hotovo! Vejce opatrně vyjmete velkou lžící a přidáte do pokrmu, třeba kulajdy, nebo česnečky.
A co s citróny?: Když chcete z citronů získat maximum šťávy, vložte jej na cca 20 sekund do mikrovlnky. Pustí totiž při mačkání šťávy více vody.
Kov a syrové vejce ve skořápce do mikrovlnky nepatří: Při zakřívání kovu v mikrovlnce dochází k výbojům a jiskření. Dokonce stačí i jen lehké pozlacení talíře. Ne každé nádobí lze do mikrovlnky vložit. To samé platí pro syrová vejce ve skořápce. V mikrovlnce při zahřívání explodují.
Mýty o mikrovlnkách
Porcelánový talíř vydrží všechno: Nevydrží, pokud vyndáte chladný talíř z lednice, může prasknout. Ohřívaná voda z potravin totiž ohřívá ledový talíř.
Mikrovlnka ničí vitaminy a enzymy: Naprostý nesmysl, molekula vody se skládá z pouhých tří atomů (dvou vody a jednoho kyslíku) a ohřívá se právě voda. Vitaminy, enzymy a aminokyseliny představují mnohem složitější řetězce, které není tak snadné rozbít.
Mikrotenové sáčky do mikrovlnky nepatří, roztaví se a ulpí na potravinách: Nesmysl, mikroten neobsahuje vodu, ani ji není schopen nasáknout. Pokud byste však ohřívali v mikrotenovém sáčku vodu, sáček praskne stejně jako skořápka vajíčka.
Zdroj: idnes.cz, fungate.cz, Wikipedia, vikend.hn.cz, irozhlas.cz