Dokonale prakticky vybavená kuchyně (Zdroj: SANITINO) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

V kuchyni to žije. Pořád. Je to místo, kde se tvoří. Není to místo jen pro vaření, přípravu kávy nebo čaje, a nekonečného úklidu, ale také místo, kde se často setkává celá rodina. Obzvlášť, přepadne-li někoho hlad nebo chuť. Mnoho lidí by kuchyni dokonce označilo za srdce domácnosti. Jednoduše, provoz se zde nikdy nezastaví. Jak udělat prostor příjemný a efektivní? 

Spolupráce spotřebičů

Klíčovou roli pro efektivní i efektní kuchyni hraje správné rozložení spotřebičů. Nejde o to, kolik jich budete mít, ale abyste měli ty, které opravdu využijete, a to na místech, kde na sebe budou logicky navazovat. I taková drobnost jako otevírání dveří ledničky může být zásadní. Jen pro upřesnění, dveře lednice by se měly otvírat vždy směrem k pracovní ploše. Pokud vsadíte na zásuvky, měly by mít prostor se otevřít a nenarážet do sebe navzájem. Věci v nich jsou přehlednější, pokud vsadíte na praktické zásuvkové sortery.

Prostor pod dřezem se skvěle hodí pro vestavěné odpadkové koše. Vyřešíte tím tříděný odpad. Skvělou nabídku naleznete na webu Sanitino. Pracovní plocha by měla být široká minimálně 70 cm (optimální je 120 cm). Sporák by neměl být přímo vedle dřezu. Je důležité mít v okolí sporáku dostatek plochy na odkládání nádob či potravin určených k přípravě pokrmu. Právě plochu mezi sporákem a dřezem můžete využít jako „pracovní“. V sousedství dřezu by měla být myčka nádobí.

Moderní kuchyně, kde je vše po ruce (Zdroj: SANITINO)
Moderní kuchyně, kde je vše po ruce (Zdroj: SANITINO)

Kuchyňský dřez

Jedním ze základní pilířů kuchyně je dřez a s ním související dřezová baterie. Doporučuje se pořizovat tyto dva prvky společně, obzvlášť vsadíte-li na moderní materiály jakými jsou kompozity (granit, silgranit, flagranit…). Pokud si chcete život i vaření usnadnit, vybírejte takové, které jsou opatřeny ochrannými povrchovými vrstvami, jsou odolné vůči chemickému i mechanickému působení a snadno se čistí. Eleganci můžete kuchyni dodat zabudovanými dřezy. Vhodným doplňkem jsou například zabudované dávkovače saponátu, případně dálkové ovládání odpadu. I kuchyňská baterie může překvapit svými schopnostmi. Může být vybavena filtrační funkcí. V takovém případě jsou v těle baterie dva oddělené rozvody (pro vodu běžnou a filtrovanou).

Okno v kuchyni

Okno v kuchyni je výhra a rozhodně místnosti dodává osobitou atmosféru a tolik potřebný vzduch. Snadno se zbavíte provozního pachu z vaření a pečení. Problém někdy nastává, pokud okno vychází tam, kde potřebujete umístit dřez. Ani v takovém případě není třeba zoufat. Stačí pořídit sklopnou dřezovou baterii. Vyberte si některou z nabídky Sanitino a užívejte si krásný výhled při práci v kuchyni.

Sklopná baterie (Zdroj: SANITINO)
Sklopná baterie (Zdroj: SANITINO)

Co vám ještě v kuchyni ušetří čas?

Velkými pomocníky jsou často „malé“ věci. Mezi ně například patří drátěný program. Praktická drátěná polička například na základní kořenky, kterou díky držáku snadno přemístíte tam, kam zrovna potřebujete, vhodné jsou i odkapávače, jež lze umístit do dřezu anebo pořiďte různé háčky, jež k připevnění nepotřebují přivrtání. Určitě se hodí také různé ruční mixéry, filtrovací konvice, nástěnný držák kuchyňských rolí nebo víceúčelový struhadlový kráječ.

Hlavně bezpečně

Mezi zásadní aspekty kuchyně patří její bezpečnost. Prvním krokem jsou samozřejmě pojistky na všechna riziková místa – spuštění sporáku by mělo být možné až po odblokování; řada kuchyňských baterií má možnost regulace teploty vody, díky čemuž se snižuje riziko opaření. Svou pojistku by měla mít i trouba. Také chemikálie by měly být doslova pod zámkem. Pozor si dejte také na nože. Zejména domácí mazlíčci a malé děti mají speciální schopnost je objevit, jakmile jsou volně k dostání. Ideální jsou v držácích, odkud je i vy snadno vytáhnete a zase je tam vrátíte. Tabu by v kuchyni měly být volně ložené koberečky. Mají tendenci klouzat nebo ze sebe vytvořit překážku, o kterou zakopnete.