Poznáte tohoto krasavce pochutnávajícího si na olejnatých semínkách slunečnice? Napoví hned první otázka kvízu (Zdroj: Shutterstock)

Že zmizeli stěhovaví čápi, toho si asi všiml každý. I když někteří mohli v teplejších oblastech zůstat, už nejde o výjimečný jev. Že už nám vlaštovky a jiřičky nesignalizují, kdy má pršet (když létají nízko), toho si také všiml kde kdo. Prostě jsou fuč, pobývají přes zimu v teplejších končinách. Poznáte však u nás přezimující druhy ptáků, které s oblibou navštěvují vaše zahradní krmítka? 

Připravili jsme pro vás fotografický kvíz, který určí, zda jste ornitology amatéry, nebo prostě jen konstatujete, že ke krmítku přiletěl “nějaký pták“. A pozor, není to zase až tak triviální, protože třeba vrabec může být nejen polní a domácí, sýkora koňadra, modřinka a mnohé další. A třeba pěnkavovití jsou docela velkou skupinou ptactva. Rozeznáte je od sebe?

Kvíz: Poznáte ptáky na svém zimním krmítku?

Udělejte si náš test a zjistěte, jak na tom jste s poznáváním ptactva na svém krmítku. Tímto testem projde amatérský ornitolog i obyčejný milovník ptáků!

Foto: Shutterstock
Patří mezi skutečné elegány, krmítka navštěvují v hejnech spolu s jinými druhy pěnkavovitých ptáků. Chutnají jim semena i různé bobule a jiné plody. Na rozdíl od jiných však potravu sbírají hlavně na zemi. Poznáte ptačí druh na této fotografii?
Pěnkava zelená
Libohlásek tlustozobý
Zvonek zelený
1/12