Rdesnu vonnému se též říká vietnamský koriandr a nebo pálivá máta. Kromě svých schopností ochucovat pokrmy též výborně účinkuje například na akné. Pěstovat si je přitom můžeme doma jako pokojovou rostlinu. Pokud si tedy třeba v kuchyni na okenním parapetu pěstujete bylinky, není nic jednoduššího, než rozšířit svou sbírku právě o rdesno vonné. A naučit se něco z vietnamské kuchyně.
Rdesno vonné (Persicaria odorata či Polygonum odoratum) vlastně nemá nic společného ani s koriandrem a ani s mátou. Prostě jde o rdesno, které svou štiplavou chutí pouze připomíná pikantní koriandr a nebo mátu. Toto koření a léčivá rostlina zároveň pochází z jihovýchodní Asie a v našem klimatickém pásu je můžeme pěstovat jen jako pokojovou a nebo balkónovou přenosnou (letněnou) rostlinu. Ve vietnamštině se rdesno vonné nazývá rau răm.
Trvalka z čeledi rdesnovité
Rdesno vonné je trvalkou z čeledi rdesnovitých (Polygonaceae). V jihovýchodní Asii roste zcela planě, vyšlechtěno však bylo i několik kultivarů. Do Evropy se dostalo spolu s vietnamskými emigranty v polovině 20. století.
Rdesnu vonnému se daří v teplých a vlhkých klimatických podmínkách tropů a subtropů. Za ideálních podmínek dorůstá výšky 15 až 30 cm, svrchní stranu listů má tmavě zelenou a s tmavohnědými skvrnami, spodní strana listů je zbarvená do vínova. Tato rostlina se bohatě větví, což podpoříme pravidelným zaštipováním konečků. Rdesno vonné je citlivé na chlad, ovšem vadí mu i teploty až příliš vysoké, kdy může začít vadnout.
Zřejmě nevykvete, ale řízky se uchytí ochotně
Přednost dává dobře propustné půdě a stanovišti na plném slunci, prospívá však i v polostínu. Mimo své přirozené prostředí kvete jen zřídka, ovšem rostlinu můžeme snadno množit vegetativně, tedy řízky, případně odstřižením částí rostliny, které pustí kořeny ochotně ve vodě. Olej z rdesna vonného obsahuje mnoho aldehydů, např. kaprinaldehyd (28 %), dodekanol (44 %) a dekanol (11 %), přičemž cca 15 % tohoto oleje tvoří seskviterpeny.
Rdesno kulinářské
V kulinářství je tato rostlina velmi oblíbena, ovšem přidává se až těsně před podáváním pokrmu, abychom zachovali typickou chuť rostliny. Jde o nezbytnou součást u nás dnes již vyhlášené vietnamské kuchyně. Oblíbené je při přípravě zeleninových a kuřecích salátů, syrových rolek, polévek včetně rybích, k masu, rýži i luštěninám. Pikantní je jako přísada takzvaného "oplodněného kachního vejce". Kromě Vietnamu je tato rostlina také oblíbena v Kambodži, Malajsii a Singapuru, Laosu a Thajsku. Australané ji pak zkoumali jako zdroj silice známé jako kesom oil.
Rdesno léčivé
V tradičním léčitelství se tomuto rdesnu přisuzují schopnosti tlumit sexuální touhy, snižovat libido. Například buddhističtí mnichové věří, že jim právě tato bylinka pomáhá žít v celibátu. Ovšem rdesno vonné také podporuje dobré zažívání, pomáhá se zácpou a nadýmáním, má účinky protizánětlivé a antibakteriální. Výluhy z rdesna pomáhají s akné, kožními záněty a svěděním.
Pěstujeme rdesno vonné
Pěstovat můžeme v našich podmínkách tuto rostlinu jako pokojovou a nebo přenosnou (letněnou) balkónovku. Pro svůj tropický původ není rdesno schopno přežít tuzemské zimy, pouze mu nevadí slabý mráz. Tato rostlina miluje teplo a vlhko, dobře propustnou a humózní půdu a slunné stanoviště. Vyžaduje vydatnou zálivku, nesmí však vyloženě stát ve vodě. V našich podmínkách vykvete jen výjimečně, květy má droubounké, půvabné a narůžovělé. Rdesno pěstované na přímém slunci má tužší listy a výraznější chuť, v mírnějším polostínu má listy měkčí a chuť jemnější.