V jakých nádobách nakličovat semínka, co používají zahradníci a co gurmáni

V jakých nádobách nakličovat semínka, co používají zahradníci a co gurmáni

Je nejvyšší čas začít rychlit sadbu, tedy nechat klíčit semínka a připravovat si sazenice rostlin s delší vegetační dobou. Vlastně se obvykle začíná již v lednu, záleží však na nárocích konkrétních rostlinných druhů a světelných podmínkách. Semena mnohých je lepší vysévat později, aby nebyly rostlinky tolik vytažené. Ovšem nakličují se i semínka pro následnou konzumaci, což je oblíbená strava především vegetariánů a veganů. Spousta bílkovin, vlákniny a vitamínů právě v zimě. Jaké ale použít ke klíčení nádoby a jaké osivo?

Česneková tráva je pěkně kvetoucí bylina, která disponuje účinky česneku

Česneková tráva je pěkně kvetoucí bylina, která disponuje účinky česneku

Nechcete, aby vám po požití česneku zůstal v ústech zápach, odér, kterým můžete obtěžovat své okolí? Elegantní alternativou česneku je v tomto případě česneková tráva. Tato rostlinka se sklízí podobně jako známá pažitka, po česneku však opravdu silně chutná. A pokud si ji vysadíte do květináče a postavíte na slunné místo u okna, můžete lístky otrhávat po celý rok.

Pažitka je bylinkou, vlastně zeleninou, která by neměla chybět v zahradě ani v kuchyni

Pažitka je bylinkou, vlastně zeleninou, která by neměla chybět v zahradě ani v kuchyni

Pažitka, tato vytrvalá, trsnatá, jednoděložná rostlina, je jako pochutina při přípravě mnoha pokrmů prostě nezbytná. Když jedl drvoštěp v pohádce Karla Čapka (O princezně Solimánské) chléb s tvarohem, určitě měl tvaroh posypán na jemno posekanou pažitkou. Jinak by snad ani nemohl pocházet z naší domoviny, natož býti „doktorem“. Pažitka je však vynikající i do šťouchaných brambor, salátů a mnoha dalších pokrmů, třeba sekané. Přitom vytváří krásné porosty svěží zelené barvy a když vykvete, je i pohlednou, ale jemnou květinou okrasnou. Jako potravina, bylina či koření pak například zlepšuje trávení. A chuť má báječnou.

Slanobýl sice nevypadá příliš pěkně, ale dovede léčit i rakovinu

Slanobýl sice nevypadá příliš pěkně, ale dovede léčit i rakovinu

Slanobýl chlumní je bylinka, kterou v naší přírodě najdete již jen výjimečně a pokud, pak na jižní Moravě a utrhnout ji nesmíte. Je totiž přísně chráněna. Je proto třeba si sazeničku zakoupit, navíc ji musíme ve většině lokalit naší země pěstovat doma v květináči. Její pěstování se však skutečně vyplatí – jde o superléčivou superbylinu. A to platí pro více druhů slanobýlů.

Jmelí v zahradě neškodí a vy je pak nemusíte každý rok kupovat

Jmelí v zahradě neškodí a vy je pak nemusíte každý rok kupovat

Jmelí se nám ochotně a snadno uchytí například na jabloních. A škodit jim opravdu nebude, pokud to s výsevem nepřeženete. Proč tedy tuto epifytickou rostlinu každoročně kupovat a nebo šplhat po nebezpečných výškách? Zásobte se vlastním jmelím, které na opadaných listnáčích dokonce vypadá pěkně.

Rdesno vonné je vynikající vietnamské ochucovadlo a jedno z tajemství vietnamské kuchyně

Rdesno vonné je vynikající vietnamské ochucovadlo a jedno z tajemství vietnamské kuchyně

Rdesnu vonnému se též říká vietnamský koriandr a nebo pálivá máta. Kromě svých schopností ochucovat pokrmy též výborně účinkuje například na akné. Pěstovat si je přitom můžeme doma jako pokojovou rostlinu. Pokud si tedy třeba v kuchyni na okenním parapetu pěstujete bylinky, není nic jednoduššího, než rozšířit svou sbírku právě o rdesno vonné. A naučit se něco z vietnamské kuchyně.

Vypěstujte si doma v květináči vlastní čajovník a zkuste ochutnat

Vypěstujte si doma v květináči vlastní čajovník a zkuste ochutnat

Milovníci a znalci čaje vědí, že čaj rozeznáváme podle stupně fermentace. Zelený čaj je zcela nefermentovaný, černý naopak dokonale fermentovaný, typ puerh dokonce 2 krát fermentovaný a to dokonce i za přítomnosti mikroorganismů, bílý čaj je lehce fermentovaný, žlutý dodatečně fermentovaný a polozelený částečně fermentovaný. Fermentace čaje však není vůbec snadným procesem, proto raději zůstaňme u čaje zeleného, jehož lístky si můžeme zkusit ochutnat i z vlastních domácích výpěstků. Jak doma pěstovat čajovník čínský?

Jak přeměnit svůj až nudně dokonalý okrasný trávník na květnatou louku

Jak přeměnit svůj až nudně dokonalý okrasný trávník na květnatou louku

Pravidelně a nízko sečený trávník má určitě své kouzlo, ale po čase může působit až příliš fádně, pocítíme potřebu po změně. Navíc takové trávníky nedovedou poskytnout životní prostor zrovna mnoha živočichům, na rozdíl od louky. A péče o dokonalý trávník je prostě neskutečně náročná. Ale louka v zahradě? A jak to vlastně udělat? Jak přeměnit ten pravidelný, dokonalý travní porost na květinovou louku?

Jak pěstovat, množit a skladovat bazalku, zdravou bylinu i chutné koření

Jak pěstovat, množit a skladovat bazalku, zdravou bylinu i chutné koření

Vypěstovat bazalku je prý snadné, což ochotně potvrdí každá bodrá hospodyňka s květináčem předpěstovaného štěstí sotva vybaleného z celofánu, zakoupeného v supermarketu. Samozřejmě, mají pravdu. Pokud už víte, jak bazalku pěstovat, je každý takový opakovaný pokus o něco lepší. Na samém počátku je to ale kumšt. A podobně snadně nesnadné to je i mnohem později, když už se pokoušíte sklizeň aromatických listů uskladnit.

Plané květiny způsobí v zahradě poprask, nepodléhejte pouze šlechtěným kultivarům

Plané květiny způsobí v zahradě poprask, nepodléhejte pouze šlechtěným kultivarům

Mezi takzvané plevele jsou v zahradách podle zahradníků považovány všechny druhy, které jsme nevysadili a nepěstujeme záměrně. Čili i kulturní plodina, která se uchytí (např. vysemení či se rozšíří oddenky) tam, kde jsme ji neplánovali, je na daném místě považována za rostlinu planou. Typickým příklad jsou třeba vysemeněné slunečnice či rajčata. Ovšem mnohem častěji se v zahradách setkáme s bylinami, kvítím lučním a jiným, ale i nálety dřevin.

Představujeme taro kořen, rostlinný zázrak nabitý zdravím, podzemní část rostliny kolokázie jedlé

Představujeme taro kořen, rostlinný zázrak nabitý zdravím, podzemní část rostliny kolokázie jedlé

Taro kořen je u nás novinkou, která se však již tu a tam objevuje na pultech obchodů. Dokonce si jej však můžeme vypěstovat i doma v květináči a nebo na zahradě. Jde o dokonalou bezlepkovou zeleninu a dlužno říci, že i velmi chutnou. V kuchyni najde v každém případě široké uplatnění. Stinnou stránkou této plodiny jsou zmínky o jedovatosti kořene. Co s tím?