Česneková tráva je pěkně kvetoucí bylina, která disponuje účinky česneku

Česneková tráva je pěkně kvetoucí bylina, která disponuje účinky česneku

Nechcete, aby vám po požití česneku zůstal v ústech zápach, odér, kterým můžete obtěžovat své okolí? Elegantní alternativou česneku je v tomto případě česneková tráva. Tato rostlinka se sklízí podobně jako známá pažitka, po česneku však opravdu silně chutná. A pokud si ji vysadíte do květináče a postavíte na slunné místo u okna, můžete lístky otrhávat po celý rok.

Pažitka je bylinkou, vlastně zeleninou, která by neměla chybět v zahradě ani v kuchyni

Pažitka je bylinkou, vlastně zeleninou, která by neměla chybět v zahradě ani v kuchyni

Pažitka, tato vytrvalá, trsnatá, jednoděložná rostlina, je jako pochutina při přípravě mnoha pokrmů prostě nezbytná. Když jedl drvoštěp v pohádce Karla Čapka (O princezně Solimánské) chléb s tvarohem, určitě měl tvaroh posypán na jemno posekanou pažitkou. Jinak by snad ani nemohl pocházet z naší domoviny, natož býti „doktorem“. Pažitka je však vynikající i do šťouchaných brambor, salátů a mnoha dalších pokrmů, třeba sekané. Přitom vytváří krásné porosty svěží zelené barvy a když vykvete, je i pohlednou, ale jemnou květinou okrasnou. Jako potravina, bylina či koření pak například zlepšuje trávení. A chuť má báječnou.

Cibuli a česnek můžete pěstovat doma celoročně, tedy i v zimě, hydroponicky

Cibuli a česnek můžete pěstovat doma celoročně, tedy i v zimě, hydroponicky

Podzimem a poslední sklizní to skončit nemusí. Cibuli a česnek totiž můžeme pěstovat doma celoročně. Cibuloviny jsou totiž ve své prosté podstatě velmi nenáročné rostliny, a k jejich úspěšnému růstu pro váš užitek toho vlastně potřebují jen velmi málo. Což se o zrovna u cibule, kterou v kuchyni používáte velmi často, cení. Jak na to?

Jak si urychlit klíčení semen za pomoci přírodních surovin, respektive bylinek

Jak si urychlit klíčení semen za pomoci přírodních surovin, respektive bylinek

Přehoupnou se Vánoce, Nový rok a doba klíčení produkce pro další zahradní sezónu začne. Někdo začíná již na začátku ledna, někdo až v únoru, jedno ale mají všichni společné, musí respektovat klíčivost a potřebnou dobu pro klíčení semínek. Ovšem tuto dobu lze zkrátit a to dokonce i bez chemie, jen za pomoci přírodních přípravků, bylinek a vody. Jak na to? Představujeme jednoduchý fígl starých zahradníků.

Slaměnky jsou celoročně zázrakem pro suché aranže, materiál přitom roste jako z vody

Slaměnky jsou celoročně zázrakem pro suché aranže, materiál přitom roste jako z vody

Floristé se bez slaměnek objedou jen těžko, proto jsou slaměnky v jejich zahradách nezbytnými, ale též velmi pěknými květinami, které když uschnou, vypadají úplně stejně jako živé. Na svém vzhledu prostě neztrácí jejich květy vůbec nic. Byť rostliny ztratí život a veškerou vodu. Také aranže ze slaměnek vypadají jako „živé“ a nebo naopak kvetoucí záhony jako „slaměné“. Sušené navíc vydrží pěkné po mnoho let.

Slanobýl sice nevypadá příliš pěkně, ale dovede léčit i rakovinu

Slanobýl sice nevypadá příliš pěkně, ale dovede léčit i rakovinu

Slanobýl chlumní je bylinka, kterou v naší přírodě najdete již jen výjimečně a pokud, pak na jižní Moravě a utrhnout ji nesmíte. Je totiž přísně chráněna. Je proto třeba si sazeničku zakoupit, navíc ji musíme ve většině lokalit naší země pěstovat doma v květináči. Její pěstování se však skutečně vyplatí – jde o superléčivou superbylinu. A to platí pro více druhů slanobýlů.

Jmelí v zahradě neškodí a vy je pak nemusíte každý rok kupovat

Jmelí v zahradě neškodí a vy je pak nemusíte každý rok kupovat

Jmelí se nám ochotně a snadno uchytí například na jabloních. A škodit jim opravdu nebude, pokud to s výsevem nepřeženete. Proč tedy tuto epifytickou rostlinu každoročně kupovat a nebo šplhat po nebezpečných výškách? Zásobte se vlastním jmelím, které na opadaných listnáčích dokonce vypadá pěkně.

Rdesno vonné je vynikající vietnamské ochucovadlo a jedno z tajemství vietnamské kuchyně

Rdesno vonné je vynikající vietnamské ochucovadlo a jedno z tajemství vietnamské kuchyně

Rdesnu vonnému se též říká vietnamský koriandr a nebo pálivá máta. Kromě svých schopností ochucovat pokrmy též výborně účinkuje například na akné. Pěstovat si je přitom můžeme doma jako pokojovou rostlinu. Pokud si tedy třeba v kuchyni na okenním parapetu pěstujete bylinky, není nic jednoduššího, než rozšířit svou sbírku právě o rdesno vonné. A naučit se něco z vietnamské kuchyně.

Vypěstujte si doma v květináči vlastní čajovník a zkuste ochutnat

Vypěstujte si doma v květináči vlastní čajovník a zkuste ochutnat

Milovníci a znalci čaje vědí, že čaj rozeznáváme podle stupně fermentace. Zelený čaj je zcela nefermentovaný, černý naopak dokonale fermentovaný, typ puerh dokonce 2 krát fermentovaný a to dokonce i za přítomnosti mikroorganismů, bílý čaj je lehce fermentovaný, žlutý dodatečně fermentovaný a polozelený částečně fermentovaný. Fermentace čaje však není vůbec snadným procesem, proto raději zůstaňme u čaje zeleného, jehož lístky si můžeme zkusit ochutnat i z vlastních domácích výpěstků. Jak doma pěstovat čajovník čínský?

Co je klokoč a klokočí, jak klokoč pěstovat a jak množit

Co je klokoč a klokočí, jak klokoč pěstovat a jak množit

Klokoč zřejmě pěstovali a využívali již staří Slované, našlo se totiž při archeologických vykopávkách klokočí již z 9. století n.l. v Mikulčicích. A co je ono tajemné klokočí? Je to prosté – semena keře, který nazýváme klokoč zpeřený.