Únikový východ (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Stavební řízení na pár kliků, to je hlavní mantra související s datem 1.7. 2024 a novým stavebním zákonem, který v tento den vstupuje v platnost spolu s takzvanou digitalizací stavebního řízení. Samozřejmě nastaly právě v souvislosti s digitalizací předem dlouho avizované porodní bolesti, které se vlastně spíše podobají potratu. A úředníci to pojali po svém, houfně si vzali v panice raději dovolené a stavební úřady proto v Den D zejí prázdnotou. Jako kdyby si Spojenci před vyloděním v Normandii řekli, že nechají Němce, ať se nejprve postřílí navzájem.

Ostatně čísla, kterými se někteří od dnešního dopoledne chlubí, hovoří jasně: Ivan Bartoš uvádí v 13:50 konkrétně 3300 přihlášených úředníků, na portálu stavebníka cca 2106 lidí, 547 rozpracovaných žádostí a 36 podaných, počet telefonátů do call centra zhruba 135. Vezmeme-li v úvahu, že stavebních úřadů je v ČR zhruba necelých 700, přičemž dopátrat se celkového počtu úředníků na těchto úřadech je prakticky nemožné, hrubý odhad je 7000, znamenalo by to, že není v novém systému dnes přihlášena ani polovina úředníků. Navíc se na některých stavebních úřadech úředníkům nepodařilo se do systému přihlásit, jinde to ani nebylo možné, protože zaspala IT podpora (zřejmě také na dovolené, nebo po dovolené).

Zoufalý úředník (Zdroj: Shutterstock)
Zoufalý úředník (Zdroj: Shutterstock)

Digitalizace zažehnuta úřady přetíženými tunami papírů

Všeobecně platí již dlouhou dobu, že tuto dlouho očekávanou změnu přijímají úředníci i ostatní lidé (hlavně stavebníci) s velkým napětím a nakonec to vypadá, že většina z nás čeká, jak se vše vyvine. Navíc se dnešního uvedení nového stavebního zákona v platnost mnozí stavebníci obávali natolik, že si pospíšili s žádostmi, aby to stihli ještě podle pravidel a poplatků zákona starého. Výsledkem je, že poslední týdny by se daly hromady podaných papírových žádostí rozvážet po republice v přetížených nákladních vozech. 

Stavební úřady jsou nyní zavaleny žádosti o stavební povolení, včetně žádostí takzvaně narychlo spíchnutých a tedy se spoustou nedostatků. Výsledkem je nastalá panika úředníků, kteří nejprve vozili v nákupních vozících z podatelen tuny papírů, načež to mnozí vzdali a rozhodli se alespoň první dny a týdny spouštění nového systému schovat někam k vodě. A proč také ne, příležitostí se pořádně seznámit s novým systémem mnoho neměli, mnozí žádnou, sledovat instruktážní videa nefungujícího systému je, s prominutím, pitomost, navíc i tak jde dnes o pouhý nedokončený a částečně nefunkční polotovar. Kdo se schová, vyhraje.

Milost spadlá z nebes, lidé vyčkávají. Naštěstí

V každým případě DÍKY BOHU ZA SNAHU SPUSTIT DIGITALIZACI STAVEBNÍHO ŘÍZENÍ, o tom žádná, bolet to ale bude ještě hodně. Dokonce i podoba důležitých souvisejících vyhlášek je známa teprve několik týdnů. Proto je však dnešní nízký zájem veřejnosti o PORTÁL STAVEBNÍKA vlastně milostí spadlou z nebes.

Nákupní vozík (Zdroj: Shutterstock)
Nákupní vozík (Zdroj: Shutterstock)

Sám pan Bartoš, v jehož kompetenci (resp. Ministerstva pro místní rozvoj) digitalizace stavebního řízení je, prohlásil: „První červenec je pouze začátek, očekáváme, že bude trvat několik týdnů a možná měsíců, než si vše takzvaně sedne.“ Dlužno dodat, že stavební zákon dokonce počítá s tříletým přechodným obdobím.

Velmi mne zaujal názor paní Hany Landové z Hospodářské komory, která před časem radila v pořadu FLOW: „Kdybych já stavěla, šla bych na úřad až v lednu 2025, nechtěla bych jít do dvoustupňového řízení, které zatím platí. A za druhé bych si nechtěla projít dvojnásobnými lhůtami, které čekají všechny, kdo podají žádosti od července do prosince 2024.“ Možná budou i delší jak dvojnásobné.

V každém případě se dnes od časných ranních hodin úředníci stavebních úřadů, tedy ti, co neuprchli na dovolenou po převážení tun papírových žádostí v nákupních vozících zapůjčených před hypermarkety, potýkají s nefunkčními částmi programu pro zpracování digitálních žádostí o stavební povolení. První den ostrého provozu systém nefunguje správně, některým úředníkům se nepodařilo ani přihlásit. A nic jiného se ani nedalo očekávat.

Přejděme raději k pozitivům

Přejděme však k pozitivům, tedy k představě, jak to všechno bude dokonale fungovat, až to bude dokonale fungovat: Nový stavební zákon má povolovací řízení významně zrychlit, díky digitalizaci bude možné veškerá povolení, vyjádření a dokumentaci řešit online. Všechny dotčené orgány a stavebníci budou komunikovat v jednotném systému a každý proto bude přesně vědět, v jaké fázi je žádost, kdo se už vyjádřil, kde se případně zasekla. Zrychlení pak mají pomoci i lhůty, například rodinný dům by měl získat rozhodnutí již do 30 dnů, na složitější stavby budou mít úředníci dvakrát tolik. A pokud nerozhodnou včas, měla by se stavba povolit automaticky.

Úřad (Zdroj: Shutterstock)
Úřad (Zdroj: Shutterstock)

3 podmínky pro ukončení recese ve stavebnictví

Dočkej času jako husa klasu, říká jedno lidové moudro. A já dodávám: „Není horší rok pro stavbu čehokoli, než ten letošní, stavebnictví má šanci se vyloupnout z recese až poté, co A) BUDE VŠE DIGITÁLNÍ A ON-LINE FUNGOVAT, JAK MÁ, B) NEBUDOU PODMÍNKY HYPOTÉK VYPADAT JAKO Z DÍLNY HODNĚ DRZÉHO LICHVÁŘE a C) CENY STAVEBNÍCH MATERIÁLŮ, TECHNOLOGIÍ A SLUŽEB SE SROVNAJÍ S PŘÍJMY DOMÁCNOSTÍ NA ÚROVEŇ PŘED COVIDEM A VÁLKOU NA UKRAJINĚ.“ Howg.

Zdroj: e15.cz, lidovky.cz, MMR.CZ, seznamzpravy.cz, ČESKÉSTAVBY.cz, statnisprava.cz, zakonyprolidi.cz