Charantia je synonymem hořkosti, tato divoká africká okurka přitom roste kromě Afriky také v Amazonii a dalších oblastech Jižní Ameriky, v Karibiku, Indii a jiných teplejších částech Asie. Seznamte se s jejími zdravotními účinky především pro diabetiky.
Pěstuje se výhradně v tropech
Momordica charantia (jinak též karela, hořká okurka, africká okurka, divoká okurka a nebo bitter melon) je pěstována výhradně v tropech. Jde o jednoletou a jednodomou úponkatou liánu, která dorůstá délky až 5 metrů, je řídce ochmýřená, značně větvená a typický je pro ni pach podobný lagenáriím.
Historicky léčivka všude, kde rostla
Z historického hlediska se semena, plody, listy i kořeny charantie používaly jako tradiční lék v lidovém léčitelství všude, kde tato rostlina rostla. Dokonce ji lidé nosili i v podobě náramku na ruce a nebo kotníku, v podobě koruny, případně náhrdelníku při obřadních ceremoniích. Byla totiž pro své silné léčivé účinky považována za velmi mocné kouzlo. Prostě miláček domorodých šamanů. K léčbě diabetu pak byla využívána v Asii, Africe a Latinské Americe již od starověku. Rodové jméno Momordica přitom znamená kousat, což odkazuje na zubaté (pilovité) okraje listů, které se zdají být pokousanými, ale nejsou.
Plození od září do listopadu absolutně neodpovídá našemu klimatu
Listy jsou jednoduché, střídavé, široké 4 až 12 cm a se třemi až sedmi oddělenými laloky. Na severní polokouli kvete tato rostlina žlutě v červnu a červenci a plodí pak od září do listopadu, což je v našich podmínkách prakticky nemyslitelné, tedy s výjimkou vytápěných skleníků, ale i tak by chrantie měla zřejmě málo sluníčka i tepla.
Zázrak plodů, které mění barvy jako chameleon
Plody této liány jsou na obou koncích zašpičatělé a dlouhé cca 30 cm (až 0,5 metru). Typické jsou svým zvlněným (svraštěným) povrchem, který je navíc hustě bradavičnatý. A barva plodů se postupně mění podle stádia zrání od bílé přes zelenou, žlutou, až po oranžovou, podobnou typické barvě dýní. V době plné zralosti plody pukají do podoby tří chlopní, jež se svinou vzhůru, čímž vyniknou semena v červených míšcích. A čím jsou plody dozrálejší, tím více jejich chuť hořkne. Ovšem sladká je v tu dobu dřeň tmavě červené barvy.
Biologicky aktivní látky
Plody charantie obsahují z biologicky aktivních látek antioxidačně působící polysacharidy, které jsou navíc antidiabetické, antibakteriální, neuroprotektivní a podporují lidský imunitní systém. Dále obsahují proteiny a peptidy, především pak lektiny, anti_HIV protein a Polypetid-P, vyznačující se hypoglykemickou aktivitou spolu se saponiny. Najdeme zde též alkaloidy, fenolické látky, flavonoidy a nenasycené mastné kyseliny. Nezralé plody jsou pak vynikajícím zdrojem vitamínu C, A, železa a fosforu. Shrňme si: hypoglykemické účinky mají obsažené polysacharidy, saponiny, peptidy podobné inzulínu a alkaloidy. A právě tyto látky jsou vysoce koncentrovány především v plodech liány. Plody tedy vykazují nejvyšší hypoglykemickou a antihyperglykemickou aktivitu.
Především lék na cukrovku
Je proto nasnadě využívat takzvanou hořkou okurku především jako lék na cukrovku. Nejlepších výsledků přitom bylo dosaženo pomocí extraktů z listů a nebo lyofilizované (mrazem sušené) ovocné dužiny. Mnohé studie také dokázaly, že hořká okurka a nebo její různé složky snižují obsah lipidů v těle, působí antibakteriálně, antihelminticky (proti hlístům), abortivně (vyvolávají potraty), antifertilně (snižují plodnost), protinádorově a proti různým bolestem, léčí též horečky, virové infekce, gastrointestinální potíže, zácpu, bolesti hlavy, likvidují v těle parazity a odstraňují problémy s nepravidelnou menstruací.
Vyloženě k vyvolávání potratů se pak využíval odvar z listů a kořenů. Při zevním použití plody hojí rány a nezralé plody jsou velice oblíbené v asijské kuchyni, kde jsou využívány mnoha různými způsoby (smažení, vaření, dehydratování, nakládání a konzervování). Nejčastěji jsou před vařením namáčeny ve slané vodě, což zmírňuje hořkost. Plody, květy a mladé výhonky jsou navíc využívány jako dochucovadla a mladé výhonky a listy se používají jako listová zelenina. Oblíbený je též hořký čaj z plátků plodů, kterému se říká gohyah.
Jelikož jsou účinky hořké okurky z léčebného hlediska širokospektrální, je třeba se poradit s lékařem. A protože ji u nás vypěstujeme jen těžko, je třeba si zakoupit přímo již hotové přípravky a výrobky. Z nežádoucích účinků jsou kromě schopnosti vyvolávat potraty zaznamenány bolesti břicha a průjem a také schopnost bránit tvorbě spermií a bránit početí jakožto přírodní kontraceptivum. Pro někoho žádoucí, pro jiné naopak vysoce nežádoucí.
Zdroj: cukrovka.cz, prolekare.cz