Čerstvá zelenina (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Mapa pěstitelů zeleniny má jejím milovníkům a zastáncům zdravého stravování, tedy pokud si myslí, že klíčem k němu je právě zelenina, usnadnit nákup čerstvých potravin. Navíc poznají přímo místo, kde se zelenina pěstuje. A také si mohou ověřit způsob jejího pěstování. Projekt je v plenkách, ale přihlašují se stále další farmáři.

Počet v mapě registrovaných zelinářů roste

Zelináři se vlastně, tedy alespoň podle pana Petra Hanky, bývalého předsedy ZUČM (od ledna 2023 je předsedkyní Ing. Monika Nebeská), do internetové mapy pěstitelů postupně přidávají sami. Zelinářská unie Čech a Moravy (ZUČM) má navíc ambice postupně do mapy zapojit co nejvíce pěstitelů zeleniny, nejlépe všechny. Zástupci unie jsou přesvědčeni, že návštěva farmy nebo farmářské prodejny může být sama o sobě zážitkem.

Farmář Miroslav Hak, spolumajitel Plotišťské zeleniny, řekl k tématu pro novinky.cz: „Já tady uříznu v šest ráno z pole ledový salát a už v osm hodin si lidé mohou ten salát v naší prodejně koupit. Tohle v obchodech nedokážou.” A právě Miroslav Hak svou rodinnou prodejnu do Mapy pěstitelů zaregistroval.

Hledání v mapě pěstitelů zeleniny (Zdroj: zucm.cz)
Hledání v mapě pěstitelů zeleniny (Zdroj: zucm.cz)
Hledání v mapě pěstitelů zeleniny (Zdroj: zucm.cz)
Hledání v mapě pěstitelů zeleniny (Zdroj: zucm.cz)

Mapu tuzemských pěstitelů zeleniny najdete na webu ZUČM

Mapu tuzemských pěstitelů zeleniny zprovoznila na svém webu právě Zelinářská unie Čech a Moravy (ZUČM). Chce tak lidem usnadnit nákup čerstvé zeleniny u pěstitelů v jejich nejbližším okolí. Snaží se tedy přímo propojit producenty a konzumenty zeleniny. Jako problém vidí fakt, že většinu produkce čerstvé zeleniny tuzemští pěstitelé dodávají obchodním řetězcům. Na jejich pultech končí cca 75 procent úrody. Velkoobchodům pak zelináři prodávají jen desetinu své produkce a stejný podíl pak připadá na konzervárny, mrazírny a sušárny. Prostřednictvím samosběru, farmářských trhů a prodeje ze dvora, vlastního exportu či dodávek pro hotely a restaurace zelináři v ČR podle údajů ministerstva zemědělství prodávají zatím jen pouhých pět procent produkce čerstvé zeleniny.

Čerstvě sklizená zelenina (Zdroj: Shutterstock)
Čerstvě sklizená zelenina (Zdroj: Shutterstock)

"Snažíme se propojit ty nejdůležitější články řetězce pěstování zeleniny – první a poslední. Tedy pěstitele zeleniny a jejího konzumenta. Věříme, že je to jedna z možností, jak co nejrychleji dostat čerstvou lokální zeleninu rovnou na vidličku. Chceme tak zviditelnit jednotlivé konkrétní zelinářské farmy a názorně ukázat kdo a kde zeleninu u nás pěstuje," řekl Petr Hanka pro ekolist.cz.

Nemravné marže obchodních řetězců

Obchodní řetězce mají navíc podle pěstitelů zeleniny velice vysoké marže a proto také klesá podíl pěstitelů na konečné prodejní ceně zeleniny v obchodech. Před zhruba deseti až patnácti lety pěstitelé dostali okolo 30 % z prodejní ceny, dnes to není ani 18 %. Svůj díl si samozřejmě bere i stát v podobě DPH (dnes 12%). Pěstitelé tak utrží jen o málo vyšší částky než stát na dani, nejvíce přitom vydělají obchodníci. A to až nemravně. Není proto divu, že se ZUČM i sami farmáři snaží hledat jiné cesty. Jako ekonomicky velice výhodný se například jeví pro farmáře i zákazníky samosběr.

Čerstvá zelenina z farmy (Zdroj: Shutterstock)
Čerstvá zelenina z farmy (Zdroj: Shutterstock)

Okolo 400 pěstitelů zeleniny v ČR

Na území ČR je úředně evidováno okolo 400 pěstitelů zeleniny, největší plochy z toho zabírá cibule, zelí, hrách a mrkev. Pěstební plochy zeleniny určené pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl se loni podle ČSÚ (Český statistický úřad) zvýšily z 10.960 hektarů v roce 2019 na 11.326 hektarů. Tržní produkce zeleniny však oproti roku 2019 mírně klesla na 230.835 tun z 232.082 tun.

Čerstvý salát (Zdroj: Shutterstock)
Čerstvý salát (Zdroj: Shutterstock)

ZUČM apeluje na členství zelinářů v unii

ZUČM také apeluje na farmáře, aby se stali členy Zelinářské unie Čech a Moravy. Proč? Jako své poslání prezentuje ochranu zájmů zelinářů, propagaci a podporu zelinářství v Čechách a na Moravě a kladné působení na stravovací návyky konzumentů s cílem zvyšování spotřeby zdravé, chutné a kvalitní zeleniny vypěstované pěstiteli na území naší země. Zní to lákavě, ale aby ty cíle nakonec nebyly až příliš drahé.

Zdroj: ekolist.cz, zucm.cz, novinky.cz

Sklizeň zelí (Zdroj: Shutterstock)
Sklizeň zelí (Zdroj: Shutterstock)