Volit barvy do kuchyně podle aktuální módy, psychologie a nebo vlastního vkusu

Volit barvy do kuchyně podle aktuální módy, psychologie a nebo vlastního vkusu

Barvy se nejen v kuchyních řídí aktuální módou, často se též rozhodujeme podle vybraného nábytku, ale psychologie jasně hovoří o vhodných odstínech, které jsou neměnné. Navíc zde hraje roli i náš vlastní vkus. Teprve správně zvolené barvy však učiní kuchyni příjemným, útulným a nápaditým místem. Dovedou prostor opticky zvětšit i zmenšit, rozsvítit i potemnět. Špatně zvolené odstíny pak často neladí s nábytkem a jiným vybavením kuchyně. Dochází k disharmonii.

Proměna kuchyní v čase, krátká historická procházka epicentrem vaření

Proměna kuchyní v čase, krátká historická procházka epicentrem vaření

Kuchyně bývávaly kdysi takzvaně černé a to doslova, jelikož byly vybavené otevřeným ohništěm a saze se prostě uchytávaly na stěnách a stropech, byť samozřejmě měly domy něco na způsob komínů a dým byl z kuchyní odváděn. Ovšem nedokonale. S dnešními kuchyněmi to nelze srovnat ani náznakem, ale princip byl stejný. Vařit zde a také často i jíst. Stěny byly ve starých kuchyních hliněné, kamenné, dřevěné a případně bílené vápnem. Pach dýmu a připravovaných pokrmů prostupovaly vše. Současné možnosti se s tím absolutně nedají srovnávat.

Čím obložit stěny za kuchyňskou linkou, tedy mezi pracovní deskou a skříňkami

Čím obložit stěny za kuchyňskou linkou, tedy mezi pracovní deskou a skříňkami

Množství vzorů, barev, tvarů, rozměrů a materiálů dlaždic určených do kuchyně je v současných nabídkách výrobců a prodejců tak neskutečné, že je opravdu těžké si vybrat. Samozřejmě bereme ohled na samotný kuchyňský nábytek a doplňky, to nám však příliš nepomůže navíc se nabízí i jiné možnosti než jen keramické či kamenné dlaždice.

Chlebník je pomocníkem v domácnosti, který se opravdu vyplatí

Chlebník je pomocníkem v domácnosti, který se opravdu vyplatí

Připomínka časů našich babiček a tak trochu zbytečný krám, který zabírá místo v kuchyni? Omyl. Chlebník, úložný box na pečivo, je v každé domácnosti navýsost užitečnou záležitostí. Zázraky sice nedokáže, ale umí efektivně prodloužit konzumní životnost a uchovat kvalitu zakoupeného nebo doma připraveného pečiva. Jak dobře? To záleží na pár užitečných detailech, které se vyplatí znát.

Pomalý hrnec neboli multicooker pozná, kdy je jídlo hotové

Pomalý hrnec neboli multicooker pozná, kdy je jídlo hotové

Slovo multicooker je vlastně synonymem výrazu „chytrý hrnec“. Tato nová generace chytrých hrnců se při vaření postará úplně o všechno. Kromě pomalého vaření můžeme v takovém hrnci také opékat, fritovat, vařit na páře a zavařovat. Pokud pak vaříte rýži či kaši, hrnec sám pozná, kdy je pokrm hotov a sám se vypne.

Kam v kuchyni umístit dřez, aby nám sloužil opravdu prakticky

Kam v kuchyni umístit dřez, aby nám sloužil opravdu prakticky

Správným začleněním dřezu do kuchyňského pracovního prostoru si výrazně usnadníme kuchyňské práce. Umístění dřezu má svá pravidla, která cílí na intuitivní pohyb a vykonávání prací. A že je v kuchyních dřez stále třeba, i když má dnes již mnoho domácností myčku na nádobí. Mytí nádobí je jen jednou z činností, která dřezu s baterií přísluší. Bez dřezu se v kuchyni prostě neobejdeme.

Vybrat si správné prkénko na krájení do kuchyně je kumšt

Vybrat si správné prkénko na krájení do kuchyně je kumšt

Banalita nebo zásadní věc? Dimenze možného materiálu pro kuchyňské prkénko zahrnují různé druhy dřeva, tvrzené sklo, porcelán, plast, mramor, silikon. Případně vyplétané podložky. Každý z těchto materiálů má své pro a proti, klady i zápory. Jaký si tedy vybrat?

Inspirujte se: Malé kuchyně, ve kterých vás vaření bude bavit

Inspirujte se: Malé kuchyně, ve kterých vás vaření bude bavit

Malá kuchyně nemusí nutně znamenat méně prostoru nebo pohodlí pro vaše vaření. Velmi záleží na uspořádání. I ta nejmenší kuchyně může sloužit lépe než některé velké. Pokud jste majiteli takové malé kuchyně, pak jistě víte, že je důležité využít každý centimetr. Při tom by kuchyně měla být především funkční a měla by poskytovat dostatek prostoru a pohodlí při práci.

Co je důležité pro praktické venkovní kuchyně, na co byste neměli zapomenout

Co je důležité pro praktické venkovní kuchyně, na co byste neměli zapomenout

Vaření v zahradě je současným trendem a vůbec nejde je o grilování pořízení grilu či krbu, ale plnohodnotnou náhradu kuchyně umístěné v domě. Pokud je prostě hezky, ale při zastřešené kuchyni i za horšího počasí, můžeme pokrmy připravovat na čerstvém vzduchu. Nepotřebujeme digestoř a vše si můžeme přizpůsobit tak, jako bychom vařili uvnitř.

Geniální víceúrovňový dřez ETAGON

Geniální víceúrovňový dřez ETAGON

Jeden dřez, dva pojezdy, tři funkční úrovně. Tento nový funkční koncept zvyšuje praktičnost a funkčnost tohoto dřezu. Díky integrovanému stupínku můžeme dřez plně využívat paralelně na třech úrovních. Ve dřezu, na pojezdech, a na okraji dřezu - díky promyšlenému příslušenství a chytrým detailům.

Vybíráte kuchyňskou baterii? Jaké typy baterií se nám nabízí?

Vybíráte kuchyňskou baterii? Jaké typy baterií se nám nabízí?

Kuchyňská dřezová baterie je nezbytnou součástí každé kuchyně. Patří samozřejmě ke kuchyňskému dřezu, ovšem vybrat si takovou baterii není vůbec jednoduché. Dřezem začínáme, k němu se musí hodit, ostatně jako k celé kuchyňské lince a vybavení kuchyně. Důležité jsou však i mnohé praktické funkce, nejen pouštění studené a teplé vody a zajištění jejího odtoku.

Jak správně zorganizovat úložné prostory v kuchyni

Jak správně zorganizovat úložné prostory v kuchyni

Když se podíváte na profesionální kuchyně, zjistíte, že příliš nezáleží na tom, abyste měli všechno ihned po ruce. Mnohem důležitější je snadná údržba. Kromě čistoty se zaměřte také na rozdělení věcí podle kategorií.

Při plánování kuchyně věnujte pozornost kuchyňským zónám

Při plánování kuchyně věnujte pozornost kuchyňským zónám

„Vaření je únavná dřina, připadám si jak po směně v kamenolomu!“ „Vaření je super, moc mne to baví.“ Ano, když dva dělají totéž, nemusí to vnímat stejně. Je ale docela možné, že za prvním výrokem se skrývá problém špatně rozvržených kuchyňských zón.

Být ekologická a šetrná v kuchyni nemusí být vůbec složité

Být ekologická a šetrná v kuchyni nemusí být vůbec složité

Člověk už se skoro bojí otevřít ledničku, aby z ní na něj nevyskočila nějaká panická zpráva o klimatických změnách a blížícím se konci světa. Ale vážně: jak si vlastně můžete v domácí kuchyni počínat šetrněji a k životnímu prostředí ohleduplněji? Pár nápadů by tu totiž bylo.