Neuvěřitelně jednoduché a funkční. Přeslička je vlastně vnímána jako plevel, který se objevuje i v zahradách, nejen na loukách a rumištích. Ovšem právě přeslička je úžasná bylina, která nejenže léčí nás lidi a funguje jako prevence vůči mnoha chorobám, ale dokonce dovede i potlačovat plísně na rostlinách. Má totiž významné fungicidní schopnosti.
Potomek černého uhlí
Přeslička rolní (Equisetum arvense) je vlastně potomkem kdysi na planetě rostoucích obrovských přesliček, díky kterým dnes těžíme černé uhlí. Černé uhlí jsou vlastně zkamenělé přesličky. Tato vytrvalá rostlina dnes sice dosahuje o řády menších rozměrů (výška max. 40 cm) a na planetě Zemi ustoupila jiným velikánům, její éra už je prostě pryč, přesto však vytrvala do dnešních dnů.
Přesličky rostou na travnatých místech, u cest i v lesích, poznáme je podle přeslenovitě větvené lodyhy, přičemž jarní lodyha má na vrcholku klas s výtrusy. V létě pak vyroste „malý zelený stromeček“. Pozor však, pro léčivé účely je zde nebezpečí záměny s jedovatou přesličkou bahenní, která má u nejspodnějšího větvení vysokou zubatou pochvu a vyhání plodné i jalové lodyhy současně.
vysoký obsah kyseliny křemičité
Klíčem k fungicidním schopnostem přesličky rolní je vysoký obsah kyseliny křemičité, která funguje jako ochrana před infekcemi, rzí, černými skvrnami na rostlinách, monilióze, kadeřavosti broskvoní a běžnými plísněmi. Funguje i proti strupovitosti jabloní, padlí jabloňovému, révovému a okurkovému, padání klíčních rostlin a nemocem, jež způsobují vadnutí okurek. Pomůže také s alternariovou a septoriovou skvrnitostí rajčat.
Postřik vyrobený z přesliček musíme používat proti plísním preventivně a pravidelně, ideálně po celé jaro a léto. A že v tuto dobu najdeme v přírodě přesličky rolní dostatek. Právě na jaře a v létě jsou totiž rostliny ohrožovány plísněmi nejvíce. Podzim sice též není výjimkou, ale to již vegetační období končí a plísně tak nějak přirozeně dokonávají záhubu jednoletých rostlin. Ovšem v případě trvalek a rostlin, které chceme zazimovat, aby nebyly jen jednoleté, se vyplatí i postřik podzimní.
Jak připravit postřik z přesličky
Postřik z přesličky si připravíme jednoduše, 1 kg čerstvých a nebo 150 g sušených přesliček nám vystačí na 10 litrů vody. Začínáme studeným výluhem, kdy přesličky ponoříme do čisté vody na dobu alespoň 24 hodin. Poté vodu i s přesličkami přivedeme k varu a necháme cca půl hodiny na mírném plameni vařit. Po vychladnutí vývar scedíme a můžeme postřik aplikovat. Samozřejmě neluhujeme v deseti litrech vody a nevaříme takové množství. Stačí pouhé 2 litry, načež vývar po scezení doředíme na 10 litrů vody. Roztok, který ihned nespotřebujeme, nám v lednici vydrží cca týden.