Právě bílé jahody ocení především alergici, sice tyto jahody vypadají nezrale, ale není to pravda. Na bílých jahodách (odrůdách jahod a jejich plodech) si pochutnáte právě, když zbělají. Rozdíl oproti červeným plodům jahodníků je v absenci proteinu Fra A 1 (Fragaria allergen A1), který může jak za červenání jahod, tak za alergie na ně. Není to však až tak jednoduché, velký podíl na červenání jahod má i sluníčko a antokyany produkované právě slunečním zářením. Tak alespoň zní ohlasy z Japonska.
Předražené japonské bílé jahody
Antokyany jsou pigmenty rozpustné ve vodě a právě na jejich absenci vsadil japonský pěstitel Yasuhito Teshima, který vyšlechtil odrůdu Shiroi Houseki, vůbec nejdražší odrůdu na světě, jejíž bílé plody jsou luxusní pochoutkou, která se na japonském trhu doslova vyvažuje zlatem. Alespoň tak praví místní marketing. Vždyť jejich pěstitel chce za jedinou jahůdku 10 dolarů, případně prodává své jahody v omezených malých baleních za 40 dolarů (amerických). Stačí si porovnat s cenou jednoho gramu čtrnácti karátového zlata. V Japonsku jsou bílé jahody vůbec vyhlášeným fenoménem.
Yasuhito Teshima vyšlechtil svou odrůdu bílých jahod na farmě Karatsu, když trávil několik let křížením různých odrůd jahodníků. Až se mu povedlo vyprodukovat velké jahody, které jsou bílé na povrchu i uvnitř. Ovšem největším tajemstvím jeho úspěchu je právě v úvodu článku zmíněné sluníčko, totiž jeho absence. Yasuhito Teshima zjistil, že žádaného výsledku dosáhne pouze za pomoci omezení slunečního záření, které v ovoci právě produkuje antokyany (ve vodě rozpustné pigmenty, které barví plody jahodníků do červena). Podle Teshimy přitom takto získaná barva jahod nemá vliv na jejich samotnou chuť. Jsou prý sladké a lahodné. V Japonsku jsem nebyl, musíte si vyzkoušet sami.
Historická vsuvka
Na světě přitom existuje mnoho plodů rodu jahodník (Fragaria), které dosahují za plné zralosti bílé barvy. Například již v knize Hortus Eystettensis od Basilia Beslera vydané poprvé v roce 1613 se objevily jahody se sněhobílou dužninou souplodí. Logicky si z toho lze vyvodit, že již tenkrát pěstoval kromě jiných na zahradě v Eichstättu právě bílé jahody. Prostě již tenkrát různými pokusy dosáhl bílých plodů jahodníku. Anebo to bylo jinak? Kdo ví.
Ve zbytku světa vsadili na protein, tedy jeho absenci
Japonským bílým jahodám se vlastně dá říci jahody řemeslné. Ve světě totiž v případě bílých jahod nevsadili na omezení slunečního záření, nýbrž absenci proteinu Fra A 1 (Fragaria allergen A1). I takto získané bílé jahody vypadají na první pohled nezrale, zralé a chutné však jsou. Červená mají pouze semínka a pochutnáte si na nich právě v době, když zbělají.
Protein Fra A 1 způsobuje červenání jahod v plné zralosti, pokud je ho dostatek. A zároveň způsobuje i alergické reakce na jahody. Pokud však jahody mají proteinu nedostatek, pouze zrůžoví. A pokud žádný, jsou v plné zralosti bílé. Vlastně jde o genetický kód, který buďto dovolí anebo nedovolí jahodám zčervenat.
Jestliže tedy trpíte alergiemi na jahody, můžete vyzkoušet právě pěstování odrůd s bílými plody. Pozor však, v malém množství mohou i tyto jahody protein obsahovat. Je proto třeba se důsledně informovat u prodejce a případně záměr konzultovat i se svým lékařem. Pěstovat též lze bílé jahody s příchutí ananasu, Pineberries (Fragaria ananassa), které jsou velice oblíbené například ve Velké Británii. Tyto jahody vypadají úplně stejně jako červené, jsou však na povrchu bílé a mají červená zrníčka. Pokud však právě tyto jahody na sluníčku zrůžoví, alergici by je neměli konzumovat, jelikož mohou obsahovat právě menší množství proteinu Fra A 1.
Odrůdy bílých jahod
V Evropě nejznámějšími jsou dvě hlavní odrůdy, Alpine (Fragaria vesca), pocházející z Evropy a Beach (Fragaria chiloensis), pocházející z Chile. Dalšími odrůdami pocházejícími z evropské odrůdy Alpine jsou pak Albicarpa, Krem, Pineapple Crush, White Delight, White Giant, White Solemacher a White Soul. U nás lze pořídit především odrůdu White Delight, přesto však nejde o standardní zboží, které by prodávalo kdejaké zahradnictví.
Pěstování bílých jahod
Bílé jahody pěstujeme úplně stejně jako jakékoli jiné. Hlavní podmínkou je dostatek živin, vláhy, sluníčka a kyselejší prostředí. Proto je třeba přimíchat do zeminy rašelinový substrát, případně alespoň dobře uleželý kompost. A pozor, jahodníky nesnáší chlór a vápno v jakékoli jejich podobě.
Zdroj: kupi.cz, botany.cz, stoplusjednicka.cz
Další články a jahodnících a jahodách najdete ZDE:
- Toužíte po svých jahodách a máte málo místa? Pěstujte je vertikálně
- Jak pěstovat jahody na malé ploše, a nemuset se při sklizni ohýbat
- Jak na jaře pohnojit jahody
- Jak na jaře pečovat o jahodníky
- Úrodu jahod jsme si užili a zpracovali, jak ale pečovat o jahodníky po odplození
- Zaručené triky, jak jahodníky přesvědčit k bláznivé úrodě jahod
- Sezóna jahodových sklizní je v plném proudu, jak prodloužit životnost jahod
- Jak založit v dubnu nové jahodiště a jak o záhony s vysazenými jahodami pečovat
- Jarní hnojení jahodníků je prvním krokem k bohaté sklizni
- Bramborová anebo jahodová pyramida? Na malém pozemku vysadíte do pyramidy cokoli
- Jak si postavit jahodovou pyramidu
- Je nejvyšší čas na výsadbu jahod!
- Jak to zařídit, abychom se za rok dočkali záplavy červených plodů jahod?
- Nezmeškejte ideální dobu pro výsadbu jahodníků, je jí právě srpen!
- Péče o rostliny jahodníku po sklizni
- V červnu dozrává první ovoce
- Péče o jahodníky po sklizni jahod nekončí
- Jak v zahradě využít piliny a hobliny, kam se hodí a kde dobře poslouží