Září: Užitková zahrada Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek Zhruba od poloviny září začíná v ovocné a zeleninové zahradě sklizeň. Sklízíme rané druhy zimních jablek a hrušek. Pozdní druhy jádrovin sklízíme začátkem října. Kromě toho sklízíme i některé druhy peckovin a ořešák, který nám po sklizni přidělá ještě spoustu práce. Jeho listy totiž na zemi rychle tlejí a v zahradě tedy mohou napáchat spoustu nepořádku. I když může být pro zahrádkáře začátek podzimu smutným obdobím konce vegetace, zahrada kromě chutných a barevných plodů nabízí také požitek z krásně zbarvených listů.

Ovocná zahrada

Září je v ovocné zahradě především obdobím sklizně jádrovin, peckovin, slivoní, ořešáku a vinné révy. Plody určené ke skladování je třeba přebrat a uložit na suché, tmavé a chladné místo. Za teplého září je dobré místnost nechat větrat. Bohatou úrodu je možné zavařovat, sušit, nebo zužitkovat na chutné koláče a dezerty. Oblíbená je také výroba moštů a pálenky, při které je možné využít i spadané plody. Podmínkou však je, že nesmí být uhnilé a červivé. Po sklizni prořezáváme stromy a kontrolujeme napadení šárkou. Takto napadené ovocné dřeviny je třeba vykopat a spálit. Na prázdné místo se nedoporučuje vysazovat jiné druhy slivoní, protože jsou na šárku citlivé. Můžeme zde však vysadit peckoviny nebo jádroviny.

Tipy prací:
  • Rybíz po sklizni prořezáváme, zejména staré odplozené dřevo. Necháme pouze 6 až 8 silných větví, vnitřní slabé větve odstraňujeme. Plody tak budou lépe dozrávat.
  • Stromy napadené šárkou vykopáváme. Obvykle bývají napadeny švestky, slívy, meruňky, mirabelky, renklódy a meruňky.
  • Sklízíme podzimní a zimní druhy jablek a hrušek. Zralost poznáme pootočením plodu o 90o. Pokud se stopka od větve snadno uvolní, plody jsou zralé a připravené pro sklizeň.
Jablka
Jablka
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), hroznové víno
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), hroznové víno
  • Sklízíme také slivoně, broskvoně, ořešáky a hroznové víno.
  • Hrozny vinné révy chráníme jemnou sítí proti náletu ptáků.
  • Místnost pro uskladnění úrody vyčistíme a vybílíme vápnem. Koše a bedýnky pro skladování umýváme.
  • Od července do září postupně sklízíme meloun vodní. Je však třeba myslet na to, že po odtrhnutí již nedozraje. Zralost obvykle poznáme zasycháním stopky nebo poklepem.
  • Spadané ovoce by pod stromem nemělo začít tlít, abychom v blízkosti stromu zabránili napadení škůdci či chorobami.
  • Přezrálé a spadané ovoce je možné použít na výrobu moštů a pálenky.
  • Vysazujeme maliníky. Protože však vyžadují vlhkou půdu a spíše polostín, před výsadbou kořeny ponoříme do vědra s vodou.
  • Po sklizni prořezáváme peckoviny a ořešák.
  • Záhon s jahodami pravidelně zaléváme a přihnojujeme, zbavujeme plevele.
  • Vinné révě vysazené na jaře nebo v minulém roce zkracujeme vrcholek letorostu, aby ponechaná část nezmrzla.
  • Září je posledním obdobím pro očkování broskvoní.
Ostružiny
Ostružiny
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), broskve
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), broskve
Zeleninová zahrada

Září je obdobím sklizně i v zeleninové zahradě. Je třeba včas sklidit na mráz citlivou zeleninu jako jsou rajčata, okurky, papriky a cuketu. Po její sklizni záhony důkladně plejeme a zbavujeme sezónních rostlin, jejichž plody jsou již sklizené. Záhony okopeme a pohnojíme, tím je připravíme na další sezónu. I když je počátek podzimu obdobím sklizně, ještě mnohé můžeme vysadit a vysít. Vyséváme ředkvičku a zimní salát, vysazujeme česnek, který je však nutné před výsadbou namořit. I když se blíží chladnější dny, kromě mrazíků mohou některé rostliny potrápit i škůdci. Pór je třeba na záhoně chránit netkanou textilií proti vrtalce pórové, mrkev proti pochmurnatce mrkvové.
Petržel
Petržel
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), zelenina + žampiony
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), zelenina + žampiony
Tipy prací:
  • Na začátku měsíce vyséváme zimní salát a ředkvičku.
  • Na přelomu září a října vysazujeme česnek do hloubky 8 cm. Výsadbu můžeme provádět až do poloviny listopadu. Před výsadbou je třeba jej namořit proti háďátku zhoubnému a houbovým chorobám přípravky Rovral Flo nebo Sulka.
  • Od srpna do září sejeme pro jarní sklizeň jak petržel kadeřavou, tak kořenovou.
  • Ve správný čas je třeba sklízet zeleninu, aby se její plody nezačaly znehodnocovat. Jde zejména o červenou řepu, fazolové lusky, ředkvičku a některé druhy košťálovin.
  • Září je posledním termínem pro sklizeň bylinek – bazalky, saturejky, majoránky, libečku a kadeřavé petrželky. Později sklizené bylinky ztrácejí aroma.
  • Sklízíme rajčata, papriky, okurky, fazole a cuketu. Tato zelenina je citlivá na mráz a první mrazíky by ji mohly silně poškodit.
  • Vykopáváme brambory k zimnímu uskladnění.
Rajčata
Rajčata
  • Na konci měsíce sklízíme kořenovou zeleninu.
  • Překopáváme a proházíme kompost. Na podzim je možné ho obohatit o živiny.
  • Plody tykví podkládáme prkénkem, aby nezačaly hnít.
  • Pór na záhoně chráníme netkanou textilií proti vrtalce pórové.
  • Rovněž mrkev na záhoně chráníme netkanou textilií proti pochmurnatce mrkvové.
  • Pro jarní sklizeň vyséváme polníček a špenát.
  • Zelenině určené pro uskladnění pomalu omezujeme zálivku.
  • Na košťálové zelenině ničíme housenky a vajíčka.
  • Za vlhkého počasí chráníme rajčata proti plísni bramborové.
Přečtěte si také záříjový díl našeho seriálu Rok na zahraděZáří na zahradě.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), zelenina + kopr, jablko, kukuřice
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), zelenina + kopr, jablko, kukuřice