I když to tak z prohlášení čínských politiků vypadat nemusí, o tom, jak bude vypadat budoucnost, si v Pekingu nedělají iluze. Tamní populace totiž stárne a je nahloučená ve městech při východním pobřeží, zatímco zemědělská produkce je situována do vybydlených severozápadních regionů. Takový stav je dlouhodobě neudržitelný. A protože zatím stranické plány na podporu porodnosti čínským kormidelníkům nevychází, snaží se alespoň inovovat zemědělskou praxi. Přiblížit místa produkce potravin místům spotřeby.
Jak by to jednou mohlo v praxi vypadat, teď názorně v Pekingu ukazuje projekt Vertikální zahrady. Jde o skutečně velkolepé dílo. Masiv konstrukce roste do tří podlaží, nabízí pěstební plochu 3500 metrů čtverečních. A svým proskleným průčelím připomíná spíš chrám. V tomto případě ovšem zasvěcený testování moderních postupů při pěstování plodin, ovoce i zeleniny.
Ostatně i to, že se tu pěstuje jak zelenina, tak i ovoce, je známkou jisté pokročilosti. Ten nedělený zemědělský provoz má totiž dokládat, jak se s podobnými obřími skleníky dokáží uživit mnohamilionové metropole. Vertikální zahrada je na výši architektonickým zpracováním, aplikací pokročilých technologií, systémy chytrého řízení produkce. A též udržitelností.
Budoucnost, která se už děje
Promrhána tu prý není jediná kapka vody. Při pečlivě dávkovaném zavlažování rostlin se veškerá zbytková voda recykluje a znovu využívá. Klimatizace budovy využívá přirozené větrání a chlazení založené na odpařování. K vytápění se využívá pasivní získávání tepla ze slunce, a rovněž zbytkové teplo z LED osvětlení. Mysleli tu zkrátka na všechno.
Na projektu se autorsky podíleli nizozemští architekti ze studia van Bergen Kolpa. Technologie pro provoz zajistily týmy Čínské akademie zemědělských věd, a o vlastní provoz se fyzicky starají pekingské zemědělské závody AgriGarden. Té práce ale jejich zaměstnanci nemají vlastně mnoho. Provoz pěstebního komplexu je totiž silně automatizovaný. Nestarají se o něj traktoristé a agronomové v montérkách, ale profesionálové v bílých pláštích.
Vertikální zahrada prezentuje několik odlišných a inovativních přístupů. Zavěšené tu pěstují bobulové keře, upravené ovocné stromy tu pěstují v umělém substrátu. Péči o saláty a okurky, rostoucí pod intenzivním LED osvětlením tu přejala plně automatizovaná robotická linka. A v podstřeší jsou pak pěstovány keříčky rajčat, získávající nejvíce tepla a denního slunce.
Projekt kombinované kultivace zemědělských plodin, přímo v místě spotřeby – městském prostředí – pochopitelně vzbuzuje velký zájem. Cestu k budoucnosti by totiž nemusel ukazovat jen Číně. Nabízí totiž výhody kontrolovaného prostředí, efektivní kontinuální produkce, která není závislá na rozmarech počasí.
Materiály: van Bergen Kolpa architects
Foto-kredit: Weiqi Jin