Ohňový strom může rozpálit ohněm pekelným a nebo rajskou loučí i vás doma

Ohňový strom může rozpálit ohněm pekelným a nebo rajskou loučí i vás doma

Delonix královská je neuvěřitelný strom hořící šarlatově rudými květy po celé léto. Ne nadarmo se jí říká „strom ohňový“. Jako endemický druh pochází z Madagaskaru, dnes je však pěstován v subtropech a tropech celého světa jako okrasný. Pro tropický původ si však můžeme jeho květů u nás užívat pouze v podobě pokojové rostliny (ovšem až třímetrové) a nebo bonsaje.

Vzkaz pro drobné pěstitele: Nic velkého se nezměnilo, pořád jde jen o několik slov

Vzkaz pro drobné pěstitele: Nic velkého se nezměnilo, pořád jde jen o několik slov

Když se noha Neila Armstronga poprvé dotkla měsíce, prohlásil „Je to malý krůček pro člověka, ale velký skok pro lidstvo.“ A právě takový malý krůček právě učinil Ústavní soud ve prospěch drobných pěstitelů například psychotropních rostlin. A to třeba jen pro okrasu a potěchu oka a čichu při vstupu na zahradu. Zrušil totiž část trestního zákoníku, kterým vlády určovaly omamné rostliny i jejich množství. Změní se ale v praxi vůbec něco? Jde skutečně o onen pověstný malý krůček?

Vysadit si jírovce ve velké zahradě a nebo nám je zničí nekróza či hmyz

Vysadit si jírovce ve velké zahradě a nebo nám je zničí nekróza či hmyz

Nekróza kaštanů je nemocí, která ničí jírovce po celé Evropě. A boj s ní je marný. Příroda útočí na nádherné kvetoucí svícny, ale také plody, ze kterých děti rády vyrábí svá zvířátka a jiné roztodivnosti. Navíc jsou kaštany významnou potravou pro zvěř. Tedy kaštany, stromy se správně jmenují jírovce, kaštany říkáme pouze jejich plodům.

Lichořeřišnice, přírodní antibiotikum s jedlými květy v zahradě i na balkónech

Lichořeřišnice, přírodní antibiotikum s jedlými květy v zahradě i na balkónech

Jedlé květy má mnoho bylinek, ale i okrasných rostlin a mnohé rostliny jsou jedlé doslova celé. Stejně tak můžeme v zahradě pěstovat spoustu rostlinných druhů s antibiotickými účinky. A jednou z nejvýznamnějších, která vyčnívá nad jinými, je právě lichořeřišnice. Léčivá antibiotická bylinka s vlastnostmi květiny okrasné. A naopak. A dokonce i zelenina.

Jak pěstovat kotvičník zemní, zelenou viagru z vlastní zahrady

Jak pěstovat kotvičník zemní, zelenou viagru z vlastní zahrady

Kotvičník zemní je poslední dobou hojně skloňovanou bylinkou pro svou schopnost zvýšit hladinu testosteronu a jiných mužských pohlavních hormonů (androgenů). Označován je za zelenou viagru. Co je na tom pravdy, jak kotvičník pěstovat a jakou roli může hrát v zahradě?

Vlčí mák je symbolem začínajícího léta, a když se mu někde líbí, zavládne rudá

Vlčí mák je symbolem začínajícího léta, a když se mu někde líbí, zavládne rudá

Když vykvete vlčí mák, už se nemusíme bát návratu mrazíku, jeho květy se objeví náhle a doslova nás svou svůdně vyzývavou rudou barvou praští do očí. Ale jemně, křehce, ostatně tak, jaké okvětní plátky vlčího máku jsou. Poté vydrží vlčí mák kvést velice dlouho, po celé léto a často až do půlky podzimu. Později však již nebývá výskyt kvetoucích jedinců na konkrétních místech tak dominantní, jako je tomu v květnu, kdy kvetení vlčího máku začíná.

Šantu kočičí ocení nejen kočky, jak ji pěstovat a využít

Šantu kočičí ocení nejen kočky, jak ji pěstovat a využít

Šanta kočičí je vytrvalá rostlina, která najde uplatnění v okrasných výsadbách pro své nádherné, drobné kvítky, kterými jsou kvetoucí rostliny obsypány. Jde přitom o rostlinu nenáročnou, která svým vzhledem připomíná levanduli a Yzop. A má dokonce i podobné nároky na péči. Stejně tak jde o rostlinu léčivou která zdaleka nechutná jen kočkám.

Jarní výpravy za medvědím česnekem, kde jej v naší přírodě zaručeně najdete

Jarní výpravy za medvědím česnekem, kde jej v naší přírodě zaručeně najdete

Sezóna medvědího česneku právě začíná a my si ji můžeme ozvláštnit dobrodružnou výpravou. Tedy zatím alespoň v rámci hranic okresu, kde bydlíme, ale snad toto omezení rychle skončí. Medvědí česnek totiž najdeme na velmi působivých místech naší přírody, především ve vlhčích a stinných místech lužních a listnatých lesů. Stačí fotoaparát či alespoň chytrý mobil a uděláme něco pro utužení svého zdraví tělesného i duševního. A sběrači pomohou sběrem čerstvých listů detoxikaci svého těla.

Čekanka čili cikorka, rostlina se staletou tradicí, jejíž pěstování nabylo průmyslových parametrů

Čekanka čili cikorka, rostlina se staletou tradicí, jejíž pěstování nabylo průmyslových parametrů

Možná si ještě někteří z vás pamatují, když naši předkové hovořili o takzvané cikorce a měli tím na mysli kávu. Tedy ne tu pravou, ale místní dostupnou náhražku, na kterou od dříve cenově nedostupné kávy brazilské, arabské a jiné dosáhl každý. A to i za válek a jiných období nouze. Byla to vlastně oproti skutečné kávě taková „nevalná“ břečka, ale voňavá a chutnala. Nakonec mnozí nic jiného ani neznali. „Nemáte někdo chuť na dobrou brazilskou kávu?,“ ptal se zestárlý operní umělec ve filmu Kulový blesk. „A nebo na cikorku?,“ dodáváme my. Ovšem jen o kávovinu v případě čekanky zdaleka nejde! Čekanka je totiž zároveň kořením, léčivou bylinou i zeleninou.

Drmek obecný, zázrak pro ženy, které chtějí otěhotnět

Drmek obecný, zázrak pro ženy, které chtějí otěhotnět

Drmku obecnému se lidově říká mnišský pepř a jde o subtropický keř z čeledi hluchavkovité, dorůstající v přírodě subtropů výšky až 6 metrů. Paradoxně lidé věřili, že jako bylina zeslabuje pohlavní pud, ovšem jeho současné využití v medicíně ukazuje něco úplně jiného.

Obyčejný krokus, čili šafrán a nebo drahé a vzácné koření a léčivo, které se vyvažuje zlatem

Obyčejný krokus, čili šafrán a nebo drahé a vzácné koření a léčivo, které se vyvažuje zlatem

V zahrádkách křehké a časné jarní kvítí deroucí se ze záhonků, skalek a trávníků, v naší přírodě přísně chráněný skvost a v kuchyních a na stolech gurmánů magický poklad, nejdražší a nejvzácnější koření na světě. To je šafrán, jinak též známý jako krokus od latinského názvu Crocus. Ovšem jen jediný šafrán na světě je ten pravý, nekvete na jaře, nýbrž na podzim a suší se pouze jeho blizny. Řeč bude o perském šafránu setém (Crocus sativa).

Lékořice je známa jako sladké dřívko a vypěstovat si ji můžeme i sami

Lékořice je známa jako sladké dřívko a vypěstovat si ji můžeme i sami

Lékořici lysé se též přezdívá sladké dřívko, přitom jde o divoce rostoucí rostlinu, kterou najdeme i v naší přírodě. Tedy v jejích teplejších oblastech. Dařit se jí proto bude i v našich zahradách. A víte, jaká nejznámější „dětská“ pochutina se z lékořice vyrábí? No přece pendrek.

Čtení v plevelech, bylinách a mechu, co nám řeknou o půdě

Čtení v plevelech, bylinách a mechu, co nám řeknou o půdě

Podle toho, jaké rostliny na konkrétní půdě nejlépe prosperují, poznáme, jaké má vlastnosti, v jakém je stavu a jak ji upravit. Samozřejmě záleží na tom, co chceme v zahradě pěstovat. Některé rostliny jsou univerzály, kteří rostou snad všude, ale jiné se specializují na konkrétní půdy, na kterých se jim nejlépe daří. A to platí nejen pro rostliny kulturní a jejich výnosy, ale právě i pro plevele a byliny.

Skočec obecný, nejjedovatější rostlina světa, roste naprosto běžně i v našich zahradách

Skočec obecný, nejjedovatější rostlina světa, roste naprosto běžně i v našich zahradách

Skočec obecný, celkem sympatické jméno velice pěkné „kytky“, která však dovede zaručeně zabít. Umírání je zdlouhavé a bolestivé. A skutečně se tato okrasná rostlina, která ve světě vede ligu smrtících květin, stala běžnou součástí českých zahrad a parků. A mnozí to o ní ani neví. To je již více známý ricinový olej, který se z prudce jedovatých semen skočce vyrábí.

Vrbina, žlutá záplava, která se hodí jako barevný tón i do květinových vazeb

Vrbina, žlutá záplava, která se hodí jako barevný tón i do květinových vazeb

Ne každá vrbina se hodí k řezu, ovšem právě například vrbina tečkovaná je pro tyto účely skutečným skvostem. Kromě toho, že vypadá nádherně v okrasné zahradě, si můžeme říznout puget do vázy a nebo vrbinu doplnit jako sytě žlutý barevný tón do květinových aranží. A může v nich dokonce i dominovat, tvořit „rámec“.

V jakých nádobách nakličovat semínka, co používají zahradníci a co gurmáni

V jakých nádobách nakličovat semínka, co používají zahradníci a co gurmáni

Je nejvyšší čas začít rychlit sadbu, tedy nechat klíčit semínka a připravovat si sazenice rostlin s delší vegetační dobou. Vlastně se obvykle začíná již v lednu, záleží však na nárocích konkrétních rostlinných druhů a světelných podmínkách. Semena mnohých je lepší vysévat později, aby nebyly rostlinky tolik vytažené. Ovšem nakličují se i semínka pro následnou konzumaci, což je oblíbená strava především vegetariánů a veganů. Spousta bílkovin, vlákniny a vitamínů právě v zimě. Jaké ale použít ke klíčení nádoby a jaké osivo?

Hmoždíř a nebo mlýnek na koření, jak drtit koření, ale i bylinky

Hmoždíř a nebo mlýnek na koření, jak drtit koření, ale i bylinky

Když to vezmeme historicky, nejprve byly hmoždíře, poté až ruční mlýnky a nakonec i mlýnky elektrické. Na otázku, zda byla nejprve slepice a nebo vejce, odpovědět nelze, v případě hmoždířů a mlýnků je však jasno. V mnoha případech ale jde i o pěkné designové kousky, které se nemusíte stydět v kuchyni vystavit. Především by se ale měly používat. Jak si doma nadrtit koření, ale třeba i hrubozrnnou sůl?