Jak si vypěstovat kaki ze semen

Jak si vypěstovat kaki ze semen

Tomel japonský je ovocný strom, který plodí ovoce zvané kaki (jinak též tomel či churma). Můžeme si však tuto dřevinu vypěstovat i ze semene, ale jak?

Jak si vypěstovat avokádo neboli hruškovec?

Jak si vypěstovat avokádo neboli hruškovec?

Český název hruškovec je synonymem již poměrně známého avokáda. Tedy tak se jmenuje plod hruškovce přelahodného. A vypěstovat si tuto rostlinu můžeme právě z pecky zakoupeného plodu. Jak si poradit?

Jaké ovoce je údajně nejchutnější na světě?

Jaké ovoce je údajně nejchutnější na světě?

Čerimoja, plod rostliny zvané láhevník, je prý nejchutnějším ovocem na světě pro svou výjimečnou chuť, vůni a konzistenci. V našich obchodech však tyto plody najdete jen výjimečně. Samotnou rostlinu však lze pěstovat i u nás jako letněnou pokojovku.

Jak pěstovat muďoul

Jak pěstovat muďoul

Muďoul trojlaločný, pod tímto divným jménem se ukrývá exotický strom, kterému se jinak říká „indiánský banán,“ a daří se mu i v našich zahradách. Ohromte své známé dřevinou, kterou zaručeně neznají. A dejte jim ochutnat i její plody.

Jaké exotické ovoce můžete ochutnat nejen na Vánoce?

Jaké exotické ovoce můžete ochutnat nejen na Vánoce?

I exotické ovoce rozlišujeme pro nás již tradiční (např. banány, pomeranče, mandarinky) a netradiční, které jsme mnohdy nejen ještě nevyzkoušeli, ale ani neviděli a neznáme. Představujeme některé vybrané druhy.

Pečujete v zimě o citrusy správně?

Pečujete v zimě o citrusy správně?

Jelikož citrusy patří mezi subtropické rostliny, vyžadují vyšší teplotu a zimní mrazy by v našich podmínkách nepřežily. Na druhou stranu jim ale také nevyhovují příliš vysoké teploty a suchý vzduch.

Proč granátová jablka vybuchují? A můžeme si je vypěstovat i u nás?

Proč granátová jablka vybuchují? A můžeme si je vypěstovat i u nás?

Granátovník, čili správně marhaník granátový, můžeme rozhodně pěstovat i u nás, ale zralých plodů se dočkáme jen ojediněle. Zato jde o krásnou přenosnou rostlinu, která nádherně kvete, a kterou lze pěstovat i jako bonsaj. A až se vás návštěva zeptá, klidně řekněte třeba: „Čekám, až mi urodí moje vlastní granátová jablka“. Která pak explodují, dlužno dodat.

Co je ovoce a co zelenina? Tato jen zdánlivě banální otázka má nejisté odpovědi

Co je ovoce a co zelenina? Tato jen zdánlivě banální otázka má nejisté odpovědi

To ví přeci každý! Nebo snad ne? Tahle otázka je totiž naprosto banální jen zdánlivě. A odpovědi na ni se teď palčivě připomínají. Nejen proto, že je podzim – čas sklizně. Ale i proto, že ji teď domů nosí školáci, spolu s nedostatečnými zapsanými žákovských za nesprávně vyplněné úlohy ve cvičebnicích přírodopisu.

Jahody po čínsku se pěstují vertikálně a ty nejdražší jsou zavlažovány mlékem

Jahody po čínsku se pěstují vertikálně a ty nejdražší jsou zavlažovány mlékem

Lidský svět je plný jahod. Od 18. století, kdy byl vyšlechtěn jahodník velkoplodý a později pak i jahody bílé a pižmové, snad není na světě země, kde by jahody nepěstovali. A po svém pojali pěstování jahod také v Asii. Jejich (takzvaně čínský) způsob pěstování jahod prý vede k mnohem bohatší úrodě chuťově kvalitních plodů. Jak to ti Číňané vlastně dělají? Je to vlastně stejné jako u nás, dělají to různě! Přesto najdeme místní tradiční specifika, která jsou však podobná i našim postupům. Tedy až na jediné, totiž zavlažování mlékem.

KNF, systém Korejského přírodního farmaření dobývá svět kvašením

KNF, systém Korejského přírodního farmaření dobývá svět kvašením

Severní Korea, kde se pořád ještě jedí psi, se zapsala do povědomí jako nejtužší diktatura světa. Jižní Korea, kde si konzumaci masných psích plemen od roku 2027 naopak zakázali, je známá jako demokratický technologický gigant. Co ale mají obě tak rozdílné země společného? Lásku ke kvašeným pochutinám. V kuchyni i na zahradě. Jak to vlastně dělají?

Banány nikdy dlouho nevydrží, jejich trvanlivost ale můžete prodloužit. Jak?

Banány nikdy dlouho nevydrží, jejich trvanlivost ale můžete prodloužit. Jak?

Po rýži a kukuřici jsou třetí z kulturních plodin s kompletně rozluštěným genomem. Ročně se jich vyprodukuje kolem 135 milionů tun a není zásluhou komunistů, že už na ně frontu stát nemusíte. O jakém ovoci je řeč? O banánech. Samozřejmě. Pochutnat si na nich je ovšem snazší, než je uchovat čerstvé co nejdéle. Jak na to?

Ježíš banány nejedl, globalizace na našich současných talířích však chutná dobře

Ježíš banány nejedl, globalizace na našich současných talířích však chutná dobře

Stranit se věcí, které přichází odjinud, vyhýbat se novinkám a bát se nepůvodního. I to jsou symptomy xenofobie, strachu z cizinců. Která se nemusí projevovat jen vůči cizím osobám. Nedůvěru můžeme cítit ke všemu, co k nám  přichází z neznámých končin. Proklínat globalizaci kvůli tomu ale nemusíte. Nepředstavuje jen zlo, ale i chutné zážitky.