Druhý letní výsev, první sklizní zábava se zeleninou nekončí

Druhý letní výsev, první sklizní zábava se zeleninou nekončí

První sklizeň se v prosluněných koutech Čech a Moravy obvykle stihne ještě před začátkem letních prázdnin. Ale co pak s prázdnými záhonky dál? Nemusíte se na ně jen smutně dívat, druhý výsev si uvolněné místo zaslouží. Sezóna prostě nekončí první sklizní, radost z úrody může přetrvat až do podzimu.

Mungo fazole, luštěnina prastaré Asie, semena vigny zlaté

Mungo fazole, luštěnina prastaré Asie, semena vigny zlaté

Mungo fazole jdou s lidstvem bok po boku již od dob zrození zemědělství. Vedle osmi základních levantských neolitických plodin zdomácněly v Číně hned po rýži přibližně 3000 let před naším letopočtem spolu se sójou a azuki. Pochází však zřejmě z Indie a je dost pravděpodoné, že jsou využívány mnohem déle.

Boříme mýty o české zahrádkářské výjimečnosti a registrujeme posun k zahradám okrasným

Boříme mýty o české zahrádkářské výjimečnosti a registrujeme posun k zahradám okrasným

Ohledně nás Čechů a zahrádkaření panují mýty, které mají zřejmě kořeny v takzvané železné oponě. Navíc jsme malý národ, který se musí stále přesvědčovat, jak je v něčem výjimečný. Předně je ale třeba říci: „Díky Bohu, že u nás lidé zahrádkaří.“ Je to jedna z bohulibých činností, která utužuje tělo i ducha, uklidňuje mysl a je výbornou prevencí například před násilnými činy.

Červenec v užitkové zahradě není zdaleka jen o zalévání

Červenec v užitkové zahradě není zdaleka jen o zalévání

Ano, zálivka je v červenci v užitkové zahradě na prvním místě, a to nejen v případě na vodu náročné plodové zeleniny. Za sucha zaléváme co jen můžeme, tedy pokud je čím. Vedle toho nás ale kromě průběžných sklizní a ochutnávek plodů našeho snažení čeká mnoho další práce.

Petržel listovou a nebo kořenovou, obě zlepší chuť i posílí zdraví

Petržel listovou a nebo kořenovou, obě zlepší chuť i posílí zdraví

Petržel ve vývarech a v polévkách je snad naprosto nezbytná, nejlépe ta čerstvá. Lze jí však také dochucovat saláty a jiné pokrmy, dozdobit chlebíčky a lahůdkové mísy, ale také vařit omáčky. Ostatně třeba základ oblíbenou české pochoutky jménem svíčková tvoří právě kořenová petržel spolu s mrkví a celerem. Jaký je rozdíl mezi petrželí kořenovou a listovou?

Proč pěstovat okrasné kvetoucí rostliny na produkčních záhoncích

Proč pěstovat okrasné kvetoucí rostliny na produkčních záhoncích

Do skotské nepatří led a záhonky pro pěstování ovoce a zeleniny by se neměly míchat s okrasnými. Opravdu? První tvrzení platí, a chutí jej vysvětlí každý znalec dobrého pití. Druhé tvrzení se ale na pravdě nezakládá. Kvetoucí rostliny na záhonky patří a pomáhají zlepšovat vaši úrodu. Lákají totiž opylovače. A dělají toho ještě mnohem víc.

Melouny vyžadují hodně tepla, slunce a vody, přesto se dají vypěstovat i v našich zahradách

Melouny vyžadují hodně tepla, slunce a vody, přesto se dají vypěstovat i v našich zahradách

Chutné, příjemně sladké a plné vody nebo až máslové konzistence dužniny a chuti cukrárenských výrobků. Oblíbené a velmi zdravé melouny, které významně pomáhají například s redukcí nadváhy, jsou velmi náročnou plodovou zeleninou. Kromě v nadpisu zmíněného tepla, sluníčka a vody navíc vyžadují i mnoho živin. Přesto se však vyplatí melouny vyzkoušet, v teplejších oblastech venku na záhonech a ve vyšších nadmořských výškách ve skleníku.

Mykorhiza, fenomén, který ještě neukázal všechna tajemství a trumfy

Mykorhiza, fenomén, který ještě neukázal všechna tajemství a trumfy

Že je třeba hledat konkrétní druhy hub pod konkrétními druhy stromů, to ví každý trochu zkušenější houbař. Ostatně se tento fakt odráží i v názvech hub (hřib dubový, smrkový, křemenáč osikový apod.). Proč tomu tak ale je? Houby žijí s rostlinami v symbióze, které říkáme mykorhiza. A to je pojem, fenomén otřásající poslední dobou světem. Čím hlouběji vědci bádají, tím fantastičtější scenérie se před nimi otevírají, vůbec ne nepodobné sci-fi filmu Avatar a planetě jménem Pandora. Jenže tady jsme na Zemi a v místní realitě.

Na pěstování hrášku není co pokazit, ale vždycky je co zlepšovat

Na pěstování hrášku není co pokazit, ale vždycky je co zlepšovat

Pěstování hrášku se skutečně nedá považovat za nějakou královsky náročnou disciplínu, dokazující um zahradníka. Ostatně, je to plodina, na které se kouzlu setí (a následné chutné sklizně) učí už malé děti. To ale neznamená, že by se nedalo pojmout setí hrášku trochu víc profesionálně. Jaké jsou ty nejznámější finty?