Bez čeho se neobejde ta správná štědrovečerní hostina, jaký chod nebo chody určitě nesmí na žádném stole chybět? Zatímco jedni volají po kaprech na sto způsobů, jiní mezitím smaží poctivé řízky. To, co vlastně do bramborového salátu (ne)patří, by asi bylo na hodně dlouhou a možná i dost vyhrocenou debatu. A jaký že je vlastně ideál pro vánoční polévku anebo předkrm? Lepší bude se podívat, co vaří jinde.
Britové nejspíš tuší, že svým tradičním chodem – vánočním pudinkem – to asi nevyhrají. Je to mix sušeného a kandovaného ovoce, oříšků, rozinek a datlí, strouhanky, mouky, vajec, sušeného masa, mléka, spousty koření, v něhož vede skořice a zázvor. Proto se to na konci celé polije brandy a zapálí.
Brazílie si ke štědrovečerní hostině vypůjčila něco z portugalské skromnosti, a přidala k tomu místní zdroje. Proto se tu tradičně jí farofa. Co to? Farofa je pražená mouka z manioku. Dochucuje se slaninou. Vypadá to jako strašně selsky prostý pokrm, ale je to přitom strašně kalorické a dobré.
Řecká vánoční specialita odráží smyslnou jednoduchost Středomoří. Mouka, olivový olej, med. To je základ a vlastně jediné ingredience, potřebné pro výrobu sušenek melomakaroma. Lepí prsty i ústa, jsou extrémně sladké… a perfektní.
Venezuela nedá dopustit na tradiční hallaca. Pokrm výrobou tak komplikovaný, že ho opravdu připravují jen jednou za rok. V listu balená taštička z kukuřičného těsta, plněná dušeným hovězím, kapary, olivami, cibulí a plátky červené a zelené papriky.
A sérii chutných štědrovečerních pochoutek můžete zakončit výletem do Norska, kde si v kruhu rodinném rádi dopřávají tradiční smalahove. Je to v kuse uvařená skopová hlava. O tom, komu připadne jaký kousek, rozhodne hlava rodiny.
Zdroj: GoodTo.com, RedBookMag.com, EDreams.com