Obvyklou dobou pro sklizeň dýní je období od konce srpna do konce října. Letos můžeme počítat s tím, že se nám sklizeň obzvláště ve vyšších polohách i pěkně protáhne, jelikož bylo chladno a vlhko a to dýně nemají rády. Bez ohledu na datum v kalendáři však dýně sklízíme podle jiného kritéria, podle jejich skutečné zralosti. O kalendář se dýně nezajímají. A když je sklidíme a uskladníme správně, vydrží nám dost dlouho.
U dýní je navíc doba sklizně závislá také na odrůdě a časnosti výsevu, tedy době rychlení. To mají společné s jinými tykvemi, cuketami, okurkami, ale také rajčaty a paprikami včetně těch chilli. Obecně platí, že vegetační doba dýní činí 110 až 130 dnů, ale může být i o dost delší. Obzvláště, když se za chladného a deštivého počasí zastaví a vyčkávají. V horším případě pak mohou i uhnít. Vlhko vyloženě nesnáší.
Oblibu dýní k nám možná přinesly i západní halloweenské oslavy
Co se týká dýní, byl u nás ještě donedávna znám snad jediný druh a o přízeň zahrádkářů musely dýně zabojovat. Je dost dobře možné, že západní halloweenské oslavy také udělaly své. Bez dýní si je totiž nelze představit a vydlabávání dýní do podoby strašidýlek se již stává i u nás tradicí. Vedle starých známých obrovitých gigantů dnes v zahradách potkáváme oblíbená hokaida, dýně máslové a špagetové a také roztodivné okrasné dýničky, které se staly nezbytnou součástí podzimní výzdoby. A dlužno dodat, že jedlé jsou všechny, včetně těch malých, okrasných, ovšem v jejich případě to prakticky nemá smysl. Nadělají více parády než jiného užitku.
Správná sklizeň dýní
Správná sklizeň a uskladnění dýní významně prodlouží jejich životnost. Prostě nám vydrží déle uskladněné, aniž bychom je museli hned zpracovávat. Má to své praktické důvody, jelikož úroda může být tak ohromná, že okamžité zpracování všech dýní by se stalo galajemi. A český zahrádkář přece není žádným galejníkem.
Pro sklizeň dýní je ideální slunný den, kdy je sucho a dýně jsou pořádně oschlé. Optimální venkovní teploty jsou od 10 do 15 °C. Dýně sklízíme i s dřevnatou stopkou, která brání pronikání plísní a bakterií dovnitř. Po sklizni dýně pořádně prohlédneme a uskladňujeme jen ty, které nejsou potlučené, nahnilé a nebo promáčklé. Prostě jen zcela zdravé kusy. Ostatní ihned zpracujeme.
V dobře větraném sklepě o stabilní teplotě je důležitý přístup vzduchu k dýním ze všech stran. A jednotlivé dýně se nesmí navzájem dotýkat, nesmíme je proto skladovat v bedýnkách na sobě. Mohly by se začít kazit. Dýně je ideální skladovat na dřevěných roštech třeba z latěk a nebo na seně (stačí třeba vystlat papírové krabice senem a nebo slámou). Takto uskladněné pak mohou ve sklepě vydržet dokonce až do jara, ovšem pravidelná a důkladná kontrola je nezbytná.
Určitě platí, že správná sklizeň ve vhodnou dobu a správné uskladnění významně prodlouží životnost této tykvovité zeleniny.