I malá kuchyň skrývá velké možnosti Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek Pokud plánujete novou kuchyň a bojujete s každým kouskem místa, nezoufejte. I malá kuchyň může poskytnout dostatek úložných prostorů, pohodlné zázemí a navíc se v takové kuchyni zbytečně nenaběháte...Především je třeba se vnitřně smířit s kompromisem, co mít můžete a co byste chtěli.

Prvním krokem by mělo být důkladné proměření půdorysu celé místnosti s ohledem na přípojky vody, odpadu, elektřiny a plynu. V případě skříněk a spotřebičů se pak nenechte zlákat trendy. Je třeba si s rozmyslem ujasnit, co skutečně využijete a co naopak zbytečně zabere místo. V malých bytech, kde plánujete vařit pouze příležitostně, se vyplatí uvažovat o dvouplotýnkové varné desce, která je k dostání jak ve variantách plyn či sklokeramika, tak i elektřina. Dále také můžete zvážit pořízení trouby, která v některých domácnostech uplatnění zkrátka nemá. Možná se právě zde vyplatí zakoupit mikrovlnnou troubu, která je k dostání také s grilem a dalšími funkcemi.

Pokud v kuchyni skutečně nebudete často vařit a kuchyň má okno, které zajistí přímé větrání, je možné vynechat digestoř. Pokud však hodláte kuchyň využívat naplno, digestoř by zde určitě neměla chybět. Místo však ušetří výsuvná digestoř, která zabere méně místa nežli komínová. Bojujete-li pak skutečně s každým centimetrem, zvažte nutnost myčky. Pokud se jí však nehodláte vzdát, na trhu jsou k dostání i zcela malé myčky, široké 45 cm. Velké množství prostoru ušetří zásuvková myčka, která bývá široká dokonce jen 36 cm.
Foto: KODAD - MIKO
Foto: KODAD - MIKO
Ať už má kuchyně velikost klícky či máte pocit, že se v ní můžete ztratit, mají jedno společné - slouží k uchovávání potravin, nádobí a k přípravě pokrmů. Všude by tedy měly být respektovány zóny – varná, mycí a úschovná. Jednotlivé zóny by na sebe měly navazovat tak, jak určuje sled pracovních úkonů při práci. Mezi varnou a mycí pracovní plochu si ponechejte pracovní plochu širokou minimálně 60 cm na přípravu pokrmů. Pracovní místo můžete také vytvořit zakrytím dřezu nebo sporáku deskou.

Při realizaci nové kuchyně, kde jste omezeni prostorem, je vždy třeba víc přemýšlet a důsledně využít každý centimetr. Je třeba se zaměřit na uspořádání a velikost spodních a horních skříněk. Ideální je v tomto případě rozvrhnout si uspořádání dolních skříněk a teprve poté se pustit do horního uspořádání. Dále je velice důležité, aby fungovala určitá návaznost jednotlivých pracovních ploch a spotřebičů. Myslete také na to, že v malých prostorech máte blíž k jakémukoli nedostatku, který by se na velké ploše ztratil. Důraz klaďte zejména na kvalitu materiálu a na zpracování detailů. Hodně místa navíc získáte, pokud necháte horní skřínky navrhnout až do stropu. I když tento prostor nebude příliš dostupný, protože je vysoko, na nádobí, které používáte sporadicky, se výborně hodí. Navíc jsou pryč doby, kdy horní skříňky v kuchyni sloužily jako výstavka nejrůznějších dekoračních předmětů, na které se po celý rok stejně jen prášilo.
Foto: KODAD - MIKO
Foto: KODAD - MIKO
Na maličkosti, pro které byste těžko hledali místo, se hodí policový regál, umístěný v rohu, který by jinak byl nevyužitý. S nedostatkem místa si také hravě poradí závěsný systém, pomocí něhož máte vše potřebné na očích a kdykoli po ruce. Jedná se zejména o závěsný kovový program, umístěný na stěně mezi horními a dolními skříňkami. Pokud jste si však naplánovali umístit do tohoto prostoru na zeď tolik moderní a elegantní sklo a závěsného systému se nechcete vzdát, je nutné jej umístit zespodu horních skříněk.

Při výběru kuchyňských skříněk myslete na to, že čím budou širší, tím více místa zaberou při otvírání. Ideální jsou v tomto případě posuvné šuplíky či výsuvné skříňky, ve kterých vám nic nezůstane skryto. Zvláště u malých kuchyní na vnitřním systému nešetřete a dopřejte si současné triky – nerůznější přihrádky, oddělovače, popisovače atd. Uvidíte, že se vám bude vše hledat lépe. Dobrým řešením jsou sokly, které nabízejí další možnost využití jako úschovný prostor například pro pekáče, zapékací mísy atd.
Foto: KODAD - MIKO
Foto: KODAD - MIKO
Někdy stačí kompromis

Někdy stačí slevit ze svých nároků a neumisťovat do malého prostoru jídelní stůl, který ukrojí zbytečně moc místa, které vám pak chybí na úložné prostory či na domácí spotřebiče. Nejenom při práci v kuchyni, ale také při stolování potřebujete dostatek místa. Navíc bude místnost působit mnohem vzdušněji, pokud nebude zbytečně zaplácaná nábytkem. Zkuste najít kompromis a jídelnímu stolu najít místo v hale či v obývacím pokoji, kde nakonec může působit nejlépe. Pokud však bojujete s místem i zde, přemýšlejte například o stole skládacím, zvláště pokud jste neúplnou rodinou (bezdětné páry, osamoceněn žijící individuality).

V bytech je časté, že pracovní prostor v kuchyni ubírá například okno nebo dveře, v nejhorším případě pak do kuchyně vedou dveře hned několikery. V tomto případě je dobré zvážit, jaké dveře je skutečně třeba ponechat, nebo které by bylo možné zazdít. Vznikne tak volná stěna pro další úložné prostory nebo pracovní desku. Dveře by se měly otevírat ven z místnosti, aby otevřením nezabíraly místo.
Foto: KODAD - MIKO
Foto: KODAD - MIKO
Při realizaci kuchyně se řiďte heslem, že méně je někdy více. Malým prostorům sluší světlé barvy, které prostor rozšiřují a jakoby jej rozsvítí. V tomto případě se nebojte použít kombinaci dřeva a skla, které místnost pomůže odlehčit. Myslete také na to, že čím více předmětů budete mít umístěno na lince či nad ní, tím více se vám bude zdát, že je prostor menší a přeplněný.
Foto: KODAD - MIKO
Foto: KODAD - MIKO