V Asii neroste mnoho rostlin, s nimiž byste se dříve nebo později nesetkali na talíři. Připravují je tu s obdivuhodnou samozřejmostí a vytříbenou chutí, takže snadno přehlédnete, co přesně vám servírují. Ovšem první setkání s pravým „japonským křenem“ si ale budete pamatovat. A možná vás ohromí natolik, že jej budete chtít pěstovat i doma. Jde to, když víte, jak na to.
Eutrema japonská (Eutrema japonicum) je totiž svému exotickému původu navzdory neobvykle odolnou rostlinou, kterou není zase takový kumšt vypěstovat i u nás. Tahle vytrvalá bylina má vlastně jen pár požadavků, aby své pěstitele zhruba po dvou až třech letech potěšila extrémním gastronomickým zážitkem. Navíc v době, kdy se z pěstování pestrobarevných extrémně pálivých chilli-papriček stal rozšířený módní trend, je pěstování pikantního wasabi příjemně osvěžující změnou.
Raději sazeničku prosím
Jak na to? Pěstování od semínka je během na dlouhou trať s hodně nejistým cílem. Koupit si dnes životaschopnou sazeničku vás přitom nezruinuje. Ceny začínají od osmdesáti korun, a často vám ochotný prodávající doporučí řadu praktických vychytávek a postupů. Ušetříte si tím čas i spoustu začátečnických chyb. První vážné rozhodnutí se týká toho, zda vsadíte na venkovní nebo domácí pěstování, potažmo zda budete venkovní wasabi rostliny přesouvat domů.
Ne nutně proto, že by jim byla zima. S přehledem ustojí -8° C, v extrému až -12° C. Mnohem větší potíže mají s horkem a úpalným sluncem, před kterými je musíte chránit. Ve své domovině rostou na březích horských potoků a v zástinu říčních údolí. Jako takový trochu jiný lopuch. Ten příměr není náhodný, protože i další optimální podmínky se tomu blíží.
Eutrema potřebuje dostatečný prostor pro růst. V sérii tedy nechávejte odstup alespoň 40 centimetrů. Na jeden každý potřebujete velkou nádobu s velmi dobrým odvodněním. Do hloubky počítejte alespoň 30 centimetrů. Při pěstování v interiéru umístěte nádobu na místo se stabilní, chladnou teplotou a nepřímým slunečním světlem. Venku vyberte zastíněné místo, protože přímé sluneční světlo vážně nemá ráda.
Půda musí být bohatá, dobře propustná - kvalitní drenáž je půl úspěchu, zlepšete ji třeba perlitem - s mírně kyselým pH. Pro zvýšení obsahu živin smíchejte klasickou zeminu pro květináče s organickou hmotou, například kompostem. Dbejte na to, aby půda zůstávala pořád vlhká, ale nikoliv přemokřená. A sázení? Sazenici – oddenek zakopejte tak, aby jeho vrchol stál těsně pod povrchem půdy.
Vlhko ale nikoliv mokro
Své malé wasabi pravidelně zalévejte, aby byla půda trvale vlhká. Cílem je napodobit přirozené podmínky štěrkovité půdy blízko koryta potoka. Při pěstování v interiéru zvažte použití misky s vodou a oblázky pod nádobou pro zvýšení vlhkosti v okolí rostliny. Ideální je zavlažování rozprašovačem, a to i dvakrát či třikrát denně. Ano, je to hodně, ale je to cesta, jak vybalancovat požadavek na vlhko a nikoliv přemokření.
S teplotou je to snazší. Eutrema si hoví v teplotním rozmezí od osmi do dvaceti stupňů v plusu. Větší horko už jim ale opravdu dobře nedělá. Takže v létě je opravdu lepší je přemístit dovnitř. S hnojením to nepřehánějte. Když už, vsaďte na hnojivo s pomalým uvolňováním živin. Cílem je přeci jen to, aby rostlina musela o své přežití trochu zabojovat a její kořenový oddenek se táhnul co nejvíc. Péče se jinak omezuje na odstraňování žloutnoucích listů a hlídání případných škůdců. Kvůli chuťově výrazným látkám se ale většina našich hmyzích škůdců wasabi vyhýbá obloukem.
Sklizeň? Na tu si budete muset chvilku počkat. Standardně počítejte s minimem 24 měsíců (pokud pěstujete od semínka, pak spíš 36 měsíců). Je to dlouho, ale patří k tomu i dobré zprávy. S vlastním vypěstovaným wasabi už dokážete dobu netrpělivého čekání zkrátit. Po sklizni totiž můžete svrchní část oddenku znovu zasadit, a vypěstovat si celou novou rostlinu wasabi znovu. A tentokrát už vás od sklizně dělí jen asi 18 měsíců.
Prostředků na nákup sazenice tedy nemusíte želet. Při správné péči vám totiž každá eutrema vydrží, inu, na celý život. Stejně jako nepřekonatelný a nezapomenutelný dojem z každé nové ochutnávky. Wasabi nechutná jako náš křen, připomíná spíš dítě pálivé ředkvičky s pořádně naštvanou hořčicí.
Zdroj: ČeskéStavby.cz, SharingIdeas.me, TheSpruce.com