Fazole mají nádherné květy, proto byly vyšlechtěné i okrasné kultivary, jinak si ale můžeme vybrat mezi fazolemi pnoucími a keříčkovými. Po kterých sáhnout a proč?
Fazole jsou nenáročné na pěstování, zdravé, výživné a velmi užitečné. Bez fazolí by na světě trpěla hladem velká část lidstva, stejně jako například bez rýže, batátů, brambor, obilí. Jde tedy o jednu ze základních zemědělských plodin, užitek však fazole nabízí rozličný. Dokonce mohou být i jen okrasnými květinami s překrásnými květy.
Fazole se do Evropy dostaly z Ameriky v podobě původní popínavé rostliny fazol obecný (Phaseolus vulgaris). Z této rostliny byly postupně vyšlechtěné pnoucí a keříčkové odrůdy různé výšky, velikosti, tvaru a barvy lusků a zrn, velikostí zrn a dobou sklizně.
Pokud chceme na fazolích hledat největší pozitiva, je jimi obrovský obsah bílkovin (až 30%) a cukrů (až 50%), vysoký obsah vlákniny, ale i vitaminy C a B. Konzumaci semen či lusků v mléčné zralosti však musí předejít tepelná úprava kvůli jedu zvanému toxalbumin fasin (zcela se rozloží až po 15 minutách vaření fazolí). Dalším velkým pozitivem fazolí je schopnost snížit hladinu cukru v krvi, proto jsou oblíbenou potravinou diabetiků.
Fazole se do Evropy dostaly z Ameriky v podobě původní popínavé rostliny fazol obecný (Phaseolus vulgaris). Z této rostliny byly postupně vyšlechtěné pnoucí a keříčkové odrůdy různé výšky, velikosti, tvaru a barvy lusků a zrn, velikostí zrn a dobou sklizně.
Pokud chceme na fazolích hledat největší pozitiva, je jimi obrovský obsah bílkovin (až 30%) a cukrů (až 50%), vysoký obsah vlákniny, ale i vitaminy C a B. Konzumaci semen či lusků v mléčné zralosti však musí předejít tepelná úprava kvůli jedu zvanému toxalbumin fasin (zcela se rozloží až po 15 minutách vaření fazolí). Dalším velkým pozitivem fazolí je schopnost snížit hladinu cukru v krvi, proto jsou oblíbenou potravinou diabetiků.
Jak fazole pěstovat
Fazole se nám podaří úspěšně vypěstovat pouze za teplého a slunného počasí. Jejich nároky na sluníčko a teplo jsou značné. Například výsev bychom neměli provádět dříve jak po ledových mužích, čili po půlce května. Stejně jako u okurek nesmí fazolím venkovní teploty klesnout pod 15 °C, ideální teplota je okolo 22 °C a nevadí ani teploty hodně vysoké.Půdu mají fazole rády lehčí až středně těžkou, stále mírně vlhkou a s neutrálním pH 6 až 7. Fazole vyloženě milují dopolední slunce a snesou i polostín. Zaléváme pravidelně a vydatně, obzvláště v době klíčení a též při nasazování lusků.
Chuť fazolí, rozdíly a sklizeň
Pokud hledáte opravdu delikatesu, vsaďte na fazole keříčkové. Jejich chuť je oproti těm plazivým opravdu úžasná. Keříčkové fazole (Phaseolus vulgaris var. nanus) se přitom pěstují především pro celé lusky v mléčné zralosti a nikoli pro semena. Připravíte-li si je například se smetanovou omáčkou a šťouchaným bramborem, bude to zážitek. Lusky keříčkových fazolí nemají tak tuhá vlákna, proto je nemusíme tepelně příliš dlouho zpracovávat.Keříčkové fazole nevyžadují na rozdíl od plazivých žádnou oporu, ovšem pro případ silného a trvalého větru je dobré jim pomoci, aby se obtěžkané lusky nevyvrátily. Na výšku neměří více jak 40 cm. Pěstovat je přitom lze i v mobilkách na balkóně. Rostou rychle a navíc obohacují půdu o cenné látky, mají nižší nároky na živiny, ale v chudé půdě toho mnoho nevyplodí. Prodávají se fazole s lusky zelenými, žlutými a fialovými. Fazole budou plodit i při menší zálivce, ovšem právě voda způsobuje, že jsou plody pěkně křupavé. S plevelem nám může pomoci mulč, jinak rostliny pravidelně okopáváme.
Nezralé lusky s ne zcela vyvinutými semeny sklízíme v případě fazolí keříčkových, u těch plazivých si počkáme, dokud lusky nezačnou po lehkém ohnutí praskat. Semena by měla být pevná, dobře vyzrálá a zcela vybarvená. A jelikož lusky dozrávají postupně, je i sklizeň postupná.
Okrasné fazole
Typickým zástupcem je fazol šarlatový (Phaseolus coccineus), patřící k původním americkým druhům. Má nádherné červenobílé květy a výhony dorostou až do pěti metrů. Lusky má dlouhé okolo dvaceti centimetrů, uvnitř mají tuhou pergamenovou blánu, proto nejsou vhodné ke sklizni v mléčné zralosti, ovšem semena si uvařit můžeme.Nemoci a škůdci
Nejhorším možným škůdcem fazolí je slimák, proto nesmíme zapomenout na ochranu před plži. Z nemocí je nejzávažnější antraknóza, dále plíseň šedá, rez fazolová, hnědá skvrnitost listů a bakteriální skvrnitost. Ze škůdců též květilka všežravá a zrnokaz fazolový, ale i mšice a svilušky. Nejlepší ochranou fazolí je koupě semen ošetřených proti chorobám, vlastní semena získaná loňským pěstováním fazolí je třeba před výsevem ošetřit vhodným insekticidem a fungicidem. Semena navíc nikdy nevyséváme na místo, kde rostly v předchozím roce jakékoli luštěniny, jelikož mnozí škůdci dovedou přezimovat v půdě. V obzvláště vlhkých letech je vhodný postřik rostlin například měďnatými přípravky proti houbovým chorobám. Pokud fazole pěstujeme pro lusky, nesmíme aplikovat chemii jakmile vykvetou.Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com