Potřebujeme v dnešní době spíž a špajzku? Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Potraviny můžeme i dnes tradičně ukládat v potravinových stkříních či samostatných místnostech, ideálně se snadným přístupem přímo z kuchyně – špajzech, jako tomu bývalo dříve. Prostory pro uložení základních potravin, které nepotřebují být v chladu, jsou však dnes často součástí kuchyňských linek. Potraviny určené k rychlé spotřebě, které vyžadují chlad, ukládáme do chladniček, zásoby zachlazených potravin do mrazniček. Proto se dnes mnoho domácností zcela obejde bez samostatně stojících a větraných potravinových skříní či špajzů. Přesto však stojí za to mít takový špajz k dispozici.

Dostatek veškerých potravin je dnes na každém rohu. Mnohými z nás však zmítá cenová válka. Když je něco výrazně levnější, zakoupíme toho nadbytek a neuvědomujeme si, že bez rozumného zacházení se zásobami pouze zvyšujeme svou spotřebu a ve skutečnosti nešetříme. Nemluvě o uvedených datech spotřeby. Systém je tak nastaven a reklama nás ohýbá. Nakoupené zásoby je pak třeba někde uskladnit. Pojďme nejprve zalistovat v historii. K čemu špajzy sloužily dřív a jak vypadaly?

Co byla špajzka?

Špajzka byla skříňka určená k ukládání potravin. Stejně jako manželská postel, kolébka, skříň, stůl a židle patřila špajzka do základní výbavy každé nové rodiny. Používala se též synonyma spižní skříň, mučnice, nebo vařenka a jiná, v závislosti na konkrétním krajovém nářečí. Do špajzky se ukládala mouka, cukr, chléb, luštěniny, zavřeniny, med, sůl a další suroviny a produkty. Špajzky měly hlubší regály a zásuvky a byly větrané, často i z přední strany (odvětrávaná dvířka plechovými dírkovanými mřížkami, nejčastěji kruhovými, skrz malé dírky nemohl pronikat hmyz ani hlodavci). Ve špajze uskladněné potraviny měla hospodyně v kuchyni vždy rychle po ruce. Sypké potraviny byly uskladňovány rovnou v zásuvkách, ostatní v nádobách (sklenice, dózy, porcelánové hrníčky, …), krabicích či sáčcích uložených na regálech. Některé potraviny se zavěšovaly na háčky – například sušené houby v pytlících, křížaly, byliny, …

Špajzky se lišily svými velikostmi, čili výškou, šířkou a hloubkou. Vyrobeny byly nejčastěji ze smrkového dřeva, povrchově upraveny voskem. Setkáme se však i s barevnými úpravami včetně maleb a tmavými odstíny. Úchytky byly ze dřeva, kovu či porcelánu.
Špajzka
Špajzka
Malovaná špajzka
Malovaná špajzka
Ve spíži se některé potraviny dříve také zavěšovaly, kvůli hlodavcům
Ve spíži se některé potraviny dříve také zavěšovaly, kvůli hlodavcům
Retro kuchyně
Retro kuchyně
Retro kuchyně
Retro kuchyně

Současné špajzky

Roli špajzek dnes nahrazují konkrétní skříňky a police kuchyňských linek, může však jít i o samostatné skříně, které jsou, ale nemusí být součástí kuchyňské linky. Ukládání sypkých potravin do zásuvek je však již konec. Pokud nezůstanou v originálním balení, používáme speciální nádoby, sady nádob a podobně. I současné špajzky mohou být odvětrávané, dnes však již pouze zezadu. Pohledává část nábytku zůstává neporušena.

Špajzka a spíž

Pojem spíž se používal odedávna a svůj význam neztratil ani dnes. Stejně jako špajzky (skříně), sloužily a slouží i spíže (malé místnosti) k ukládání potravin. Mnohé potraviny prostě nepatří do ledničky a skříňky kuchyňských linek také nejsou bezedné.

Spíž by měla mít ve zdi menší okno určené k větrání a regulací teploty. Měla by být orientována na východ a snadno ji vytvoříme při rekonstrukci dostatečně prostorné kuchyně pomocí příček o síle cca 10 cm. Spíž můžeme vyzdít, nebo vytvořit pomocí sádrokartonu. Do spíže neumisťujeme topný systém. Jejím nejdůležitějším vybavením je systém regálů, respektive polic, případně drátěných košíků s podložkami proti propadnutí potravin.

Spíž je tvarově obdélníková, její půdorys však může být i čtvercový, pokud je vsazena do rohu kuchyně. Dveře do spíže by měly být stejné jako dveře do kuchyně. Vchod do spíže a spíž samotná by měly být orientovány na okraji kuchyně, posunutí spíže až do jídelny je velice nepraktické.
Uspořádání regálů ve špajzce
Uspořádání regálů ve špajzce
Skladování potravin ve spíži
Skladování potravin ve spíži
Skladování potravin ve spíži
Skladování potravin ve spíži
Retro špajzka
Retro špajzka

Špajzky

Do menších bytů a kuchyní musíme namísto samostatné spíže pořídit špajzku. Vytvoříme tedy spíž ve skříni – špajzce. Tuto skříň orientujeme opět na východ a vybavíme ji odvětrávacím systémem (ventilačními otvory). Zabráníme tak šíření plísní, vzduch uvnitř cirkuluje a nehromadí se zde vlhkost.

Velikost skříně bude odpovídat počtu obyvatel a zálibě rodiny ve vytváření množství zásob. Tato skříň může být vysoká, široká a hluboká, ale i nízká a úzká. Dveře spíže budou v tomto případě odpovídat dvířkám kuchyňské linky, stejně jako materiál její konstrukce. Stane se tedy součástí linky, byť samostatně stojící. Uvnitř mohou být tradiční poličky, ale třeba i drátěný systém či systém výsuvů s dojezdy. Vždy platí, že drátěný program se hodí nejvíce do nejnižších a nejvyšších míst spíže.

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Uložení potravin ve skříňkách (špajzkách) kuchyňské linky
Uložení potravin ve skříňkách (špajzkách) kuchyňské linky