Proč a jak správně zastřihnout fíkovník a jak jej pěstovat

Proč a jak správně zastřihnout fíkovník a jak jej pěstovat

Fíkovník můžeme s úspěchem pěstovat i v našich podmínkách a dokonce se dočkáme i jeho chutných plodů. Kdo se setká s pěstováním fíkovníku poprvé, bude překvapen, že barva zralých plodů může být různá podle odrůdy. Každopádně však stojí čerstvé fíky za ochutnání, je to něco úplně jiného než ty sušené, které běžně najdeme v obchodech.

Nadbytku ovoce se snadno zbavíte ve výkupně, může se to vyplatit

Nadbytku ovoce se snadno zbavíte ve výkupně, může se to vyplatit

Než ovoce nechat spadat a hnít, to je už lepší jeho nadbytek prodat a nebo ještě lépe jím někoho obdarovat. A udělat tím radost sobě i jiným zároveň. Co se týká prodeje, lze samozřejmě inzerovat na internetu, dát ceduli na vrata a nebo zajet na tržiště, existuje však ještě jedna možnost. Prodat ovoce výkupně.

Základní rady pro ovocný kvas, jak zapracovat na dobré domácí ovocné pálence

Základní rady pro ovocný kvas, jak zapracovat na dobré domácí ovocné pálence

Debatu o tom, jak správně založit a starat se o ovocný kvas, můžete považovat za cennou, byť předem ztracenou lekci v nekonstruktivní kritice. Dané téma řešené například s vlastním otcem, tchánem, sousedem, proslulým místním kořalou i uznávaným palírníkem má obvykle jen jedno jediné východisko. Děláte to špatně. Proč? Protože oni to dělají jinak.

Úrodu jahod jsme si užili a zpracovali, jak ale pečovat o jahodníky po odplození

Úrodu jahod jsme si užili a zpracovali, jak ale pečovat o jahodníky po odplození

Pro jahodníky platí, že péče není nikdy dost. Pokud bychom na ně neměli čas, nemá vůbec smysl se jejich pěstováním zabývat. A platí to od výsadby až do odplození. Pak totiž začíná další etapa života jahodníků. A pro nás také další práce. Pokud se však budeme o jahodníky starat správně, odmění se nám každoročně bohatou úrodou.

Sezóna jahodových sklizní je v plném proudu, jak prodloužit životnost jahod

Sezóna jahodových sklizní je v plném proudu, jak prodloužit životnost jahod

Ať již sklízíte jahody ve své zahrádce, kupujete je v obchodě či od pěstitelů a nebo plánujete vyrazit na samosběr, tyto lahodné a vyhledávané plody nemají dlouhou trvanlivost, musí se rychle zpracovat. Přesto však lze životnost jahod prodloužit. Tedy dobu od jejich sklizně až po zpracování. Jak na to?

Jak vyhnat otravné ptáky, aby nám neničili vyzrálou úrodu

Jak vyhnat otravné ptáky, aby nám neničili vyzrálou úrodu

S ptáky je potíž, jsou tuze krásní, v zahradách nás baví, je příjemné je pozorovat, ale když se to začne v zahradě červenat a černat plody, náhle je po sympatiích a přátelství. Všechno byla jenom přetvářka. Jak ale ptákům zamezit v ničení naší úrody, aniž bychom jim uškodili a ze zahrady je trvale vyháněli?

Jak úspěšně pěstovat zahradní borůvky a proč je nejdůležitější příprava půdy

Jak úspěšně pěstovat zahradní borůvky a proč je nejdůležitější příprava půdy

Vypěstovat v zahradě ty pravé lesní borůvky je prakticky neřešitelný úkol, přesto je však možné borůvky na svém pozemku mít. Především borůvku chocholičnatou, takzvanou kanadskou a nebo zimolez, což vlastně ani není borůvka. A ještě se nabízí jedna možnost, dřevina zvaná muchovník, která dorůstá výšky až několik metrů a jejíž plody jsou oproti borůvkám o dosti větší, ale chuťově srovnatelné. Dali jsme je na borůvkový koláč a rozdíl nebyl poznat.

Sloupovité ovocné stromy, zakrslé odrůdy do menších zahrad a na balkóny

Sloupovité ovocné stromy, zakrslé odrůdy do menších zahrad a na balkóny

Sloupovitým ovocným stromkům se také říká „baleríny“, tyto dřeviny netvoří tradiční rozložité koruny a také nedorůstají přílišné výšky. Jsou proto ideální do malých zahrádek, kde nám budou plodit určitý počet jablíček. Jejich předností je též možná výsadba blízko u sebe, je to pak, jako bychom pěstovali určitý množství větví zapíchnutých v zemi. Tedy ze začátku, první roky po výsadbě. Postupně se však vzhled změní. Vlastně se také hovoří o zakrslých ovocných stromech, ovšem pravé zákrsky tvoří i korunky a jsou velmi nízkého vzrůstu.

Ovocné stromy a keře na jaře, co od nás potřebují, kdy a proč

Ovocné stromy a keře na jaře, co od nás potřebují, kdy a proč

Pokud poskytneme ovocným dřevinám dostatečnou péčí, odvděčí se nám bohatou úrodou. Tedy když nám do našeho snažení „nehodí vidle“ mrazíky, kroupy a nebo třeba vichřice v nepravou dobu. Stejně tak způsobí problémy přílišné sucho a nebo naopak přívalové deště a záplavy. Když ale vše „klapne“, pochutnáme si.

Aby vám úroda nepřerostla přes hlavu, je třeba mít plán

Aby vám úroda nepřerostla přes hlavu, je třeba mít plán

Vlastní úroda je radost pro každého zahradníka. Je to doklad, že to letos zase znovu dokázal, a z maličkostí: půdy, hrsti semínek, vody, umu, zvládl vlastníma rukama vytvořit něco hmatatelného, užitečného, dobrého. Je to krása. Jenže zatímco většina aspoň trochu šikovných zahradníků neselže v oblasti produkce poživatin, prohrává při jejich skladování. Začít je třeba mnohem dříve: u dobrého plánování.

Pomeranče, co se v pomerančích skrývá a proč jsou tolik protežované

Pomeranče, co se v pomerančích skrývá a proč jsou tolik protežované

I pomeranče mají své stinné stránky, především riziko vysokého obsahu pesticidů a jiné chemie. Pokud ale opomineme tuto stinnou stránku, mají pomeranče jen samé přednosti, byť například na obsah vitamínu C, kvůli kterému jsou pomeranče kromě jiného tolik protěžovány, najdeme mnohem hodnotnější plody. Alespoň co se týká koncentrace.

Které plody z našich zahrádek obsahují nejvíce vitamínu C

Které plody z našich zahrádek obsahují nejvíce vitamínu C

Plody plné vitamínů jsou určitě lepší než vitamínové tablety, ty sice jednoduše polkneme, což je velmi rychlé, o efektivitě však již hovořit nelze. Přitom konzumujeme zcela zbytečně i chemikálie, které jsou při výrobě tablet používané. Zato chutné plody plné vitamínů máme všude okolo sebe a když chceme, můžeme si vysadit takové stromy, keře a jednoleté či vytrvalé rostliny, které obsahují vitamínů co nejvíce. A vlastní plody si pak kdykoli utrhneme a zdarma. Které rostlinné druhy vedou co se týká právě důležitého vitamínu C (kyseliny askorbové)?