Med je sladký, přirozeně sladký, ale též léčí od alergií, kožních chorob, až po poranění, ale i cukrovku, nemoci srdce, rakovinu, trávicí systém, ale i deprese. Med je též označován jako jeden z z nejúžasnějších a nejsladších darů Země. Musí však jít o med nefiltrovaný, nezpracovaný, tepelně neupravený, natož uměle vyrobený.
Med si můžeme pořídit tmavý, světlý, s mateří kašičkou, ale i jako směs s pylem, propolisem, víčky a mateří kašičkou. Med má výborné nutriční vlastnosti, obsahuje mnoho sacharidů, ovšem má velice nízký glykemický index. Uvolňuje tedy glukózu do krve velmi pomalu a proto nedochází k výkyvům hladiny krevního cukru. Med se proto hodí pro diabetiky a nemocné hypoglykemií (kolísání hladiny krevního cukru, se kterým souvisí deprese a střídání nálad, špatné soustředění). Hypoglykémie je nazývána epidemií lidstva.
Co obsahuje med?
Med obsahuje vápník, hořčík, draslík, síru, sodík, železo, měď, jód, zinek, fosfor, vitamíny A, C, B (B1, B2, B6, B12), vitamin D, K, E, cholin, bílkoviny (vyšší obsah bílkovin má med nektarový-květový) a aminokyseliny, pyl, éterické oleje atd.Účinky medu
Účinky medu jsou všestranné: antivirové a antibakteriální, ale i antiparazitní, med poskytuje silnou antioxidační ochranu, působí antimutagenně, protinádorově a protizánětlivě (výborně léčí rány), léčí i velké vředy, popáleniny (1., 2. i 3. stupně) bez infekcí, ztráty svalové hmoty a potřeby kožních štěpů. Do již infikovaných ran můžeme například použít směs medu a česneku. Med je též účinný proti kašli včetně kašlání dětí v noci, výborně svědčí i kojencům (dobře nabírají váhu, zvýšení množství hemoglobinu, lepši imunita, ale i pleť). Med umí léčit zácpu, průjmy a zažívací problémy, zlepšuje výkon sportovců (vydatný zdroj sacharidů), snižuje hodnoty bilirubinu lidem trpícím hepatitidou, snižuje příznaky toxické léčby rakoviny.Med je též antialergický, redukuje srdeční choroby a chrání před infarktem, snižuje cholesterol, zmírňuje symptomy chladu, pomáhá při zotavení z mrtvice, odstraňuje zapáchající dech, zlepšuje funkce vnitřních orgánů, čistí organismus od usazenin a volných radikálů, dezinfikuje, léčí pleť zevně i zvenčí (zvenčí hydratuje a vyživuje), pomáhá při migrénách, nespavosti, stresu a depresích, zlepšuje náladu, mírní nervovou vyčerpanost, regeneruje organismus po dlouhých nemocech, je účinný při otravách (především houbami), léčí chudokrevnost, redukuje vysoký krevní tlak, navrací cévám a žilám pružnost, pomáhá při artritidě, léčí infekce močového měchýře, posiluje bílé krvinky, zabraňuje usazování tuků a snižuje hmotnost, urychluje hojení akné.
Jak med správně uchovávat
Med si své zázračné vlastnosti uchovává, pokud je tepelně nezpracovaný (ne více jak 42 až 45 °C). Vůbec nejlepší je pak med samotný, prostě jej nabereme na lžičku a vložíme do úst. Med uskladňujeme na suchém, tmavém a chladném místě, aby vydržel co nejdéle. Správně skladovaný med nám vydrží i roky, ovšem postupně se vytrácejí jeho biologické hodnoty, proto není předzásobování medem na dlouhou dobu vhodné. Také včelaři se získaného medu vždy co nejrychleji zbaví. Starý med navíc ztratí své charakteristické aroma a chuť, rozkládají se v něm cukry a tmavne. Příliš tmavý med tedy nenaznačuje nic dobrého.Med od včelaře
Pokud máte tu možnost, pořizujte si med výhradně od včelařů. Může se stát, že v konkrétním roce váš včelař žádný med nemá, prostě jej nechává nemocnému včelstvu, aby zesílilo (nejen lidé jsou medem léčeni). Jedině poctivý včelař vám zaručí, že do medu nic nepřidává, a že jej nevyrábí „uměle,“ byť vám prodá sklenice medu bez jakýchkoli etiket. Jde jen o to, zda chcete etikety a nebo opravdu med. Čeští včelaři navíc spolupracují s veterinárním ústavem a dodržují příslušné pokyny. A včelaře přitom u nás najdete v téměř každé české vesnici! Není nic lepšího než zajistit včelaři pravidelný odbyt medu a sobě pravidelné zásoby. Nezapomeňte také, že med je třeba kupovat co nejčerstvější, včelaři med stáčejí vícekrát za sezónu. Kvalitnější a dražší bývá med světlejší, příliš tmavý med již může být starý, ale i přibarvovaný.Med z obchodu
Počítejte s tím, že v obchodech si připlatíte. V každém případě dbejte na důsledné čtení etikety, musíte zde najít informaci, že jde o včelí produkt, a že jde o český med, v jehož případě jsou včelstva ošetřována a med zpracováván dle českých norem. Paradoxem je, že kvalitní med vyvážíme do zahraničí a v obchodech najdeme méně kvalitní med z dovozu, často dobarvovaný, pančovaný, či uměle vyráběný!Rozeznáváme 3 druhy medu:
- květový med - z nektarů rostlinných květů, lehce stravitelný, světlý, obsahuje více pylu, což může vyvolat alergickou reakci, nejznámější jsou květové medy jednodruhové – řepkový, slunečnicový atd., ale i med ze směsi květů, květové medy rychle krystalizují s výjimkou akátového
- medovicový med - tmavší lesní med z mízy listnatých a jehličnatých stromů, obsahuje více minerálů, stopových prvků a baktericidů, převážně jde o letní snůšky, má výraznou chuť a aroma, krystalizuje velice pomalu
- smíšený med - kombinace obou předchozích typů medu bez výrazné převahy jednoho z nich, je chuťově výrazný, lahodný, nejčastěji pochází z malin, ostružin, lip, později kvetoucích bylin a květin, smíšený med bývá nejoblíbenější
Konzistence medu a absence cizorodých látek
Pokud sklenici medu nakloníte a ten se přelévá až příliš rychle, netáhne se, byl nastavován vodou, a jde tedy o med nekvalitní! Pokud ale med naopak neteče vůbec a je již zcukernatělý, nejde o žádnou vadu. Jde pouze o med, který již není čerstvě vytočený, ale pokud není příliš tmavý, není ani moc starý. Krystalizace medu je zcela přirozený jev, který je naopak známkou kvality medu. Kvalitní med dokonce krystalizuje rychle a my tak poznáme, že nebyl ošizený. Krystalizaci způsobuje vysoký obsah glukózy (hroznového cukru), což bývá především u světlých medů. Tmavé medy mají naopak vysoký obsah fruktózy (ovocného cukru) a krystalizují velice pomalu. Nejpomaleji tedy krystalizuje lesní med a ze světlých medů med akátový (zhruba do roka).V medu nesmí být kromě přidané vody ani řepný cukr, antibiotika, barviva, sirupy, éčka, … V nekvalitních medech se dokonce najdou pesticidy. Dříve býval med nastavován cukerným roztokem řepy, dnes je pančován levným kukuřičným či třtinovým sirupem. Jeho profil lze uměle vytvořit velmi podobný pravému medu a těžko to odhalíte. A je nasnadě, že takový med vůbec nepomáhá!
Cena medu
Ceny se dnes pohybují od 110 až 130 korun za 1 kg (jde však o ceny již výjimečně nízké), běžně pak 150 korun a více, ve městech i 180 až 200 korun. To jsou však ceny od včelaře, v obchodech dáte klidně i 2 krát tolik, a to i za med nekvalitní, pančovaný a prodáván je v menších baleních.Co s krystalizovaným medem
Pomalu jej rozehříváme v jeho původní nádobě ve vodní lázni (max. 45 °C), načež plotýnku vypneme a takto opakujeme proces vícekrát, dokud med není zcela rozpuštěný. Vždy to ale dělejte jen s jednou sklenicí, tu spotřebujte a pak stejně postupujte s další. Jinak vám med ve sklenicích, které právě nespotřebováváte, opět rychle zkrystalizuje.Zdroj: Marie Špačková – Med, sladký lék na všechno, www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com