Největší část zemědělských ploch obhospodařovávaných bio farmáři představují pastviny (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Šetrnější zemědělství, které pomáhá udržet přírodu zdravější, zachovává přírodní zdroje, zvyšuje biodiverzitu v krajině a je ohleduplné i k půdě, je u nás velmi rozvinuté. Dokonce tak, že patříme co se týká podílu takzvaných bio farmářů mezi evropskou špičku. Až se tedy budete zase rozčilovat nad traktory uprostřed Prahy, nezapomeňte, že čeští farmáři již o mnoho více dělat nemohou. Problémem jsou však přetrvávající zemědělské kolosy a také neustálá šikana, která se na zemědělce valí ze strany různých úřadů. Vzpomenout ještě můžeme třeba výkupní ceny surovin, je toho ale mnohem více, co českým zemědělcům ztrpčuje život. Pomoci jim můžeme jedině my sami. Jak? Tak, že budeme jejich produkty upřednostňovat.

16 % všech zemědělských ploch

Ekologické zemědělství vlastně není u nás ničím nový, již v 80. letech 20. století, kdy byla všude jednotná zemědělská družstva, vycházely samizdatově studie o stavu české krajiny a chemikáliích v potravinách. A dokonce již před listopadem 1989 byly na našem území 3 zemědělské podniky, které hospodařily celkem na 480 hektarech půdy podle zásad ekologického zemědělství. A dnes? Takových farem je již cca 5400 a obhospodařovávají 602 tisíc hektarů půdy. Kolik že je to z celku? Neuvěřitelných 16 procent všech zemědělských ploch v zemi (především pastviny, pole, vinice, sady a louky). Je to tak vysoké číslo, že nás v Evropě předběhlo pouze Finsko, Itálie, Portugalsko, Švédsko, Estonsko a Rakousko. A třeba jen v loňském roce přibylo dalších 299 ekologických farem.

Bio zelenina (Zdroj: Shutterstock)
Bio zelenina (Zdroj: Shutterstock)

Největší plochu bio farem představují pastviny

Jak to čeští farmáři vlastně dělají? Jednoduše. Největší část zemědělské půdy obhospodařované bio farmáři se využívá pro pastvu zvířat. Samozřejmě však bio farmaření zahrnuje všechny možné oblasti zemědělského podnikání včetně vinohradů, chmelnic a sadů. Na druhém místě jsou pak po pastvinách pole.

Z ekologicky využívaných zemědělských ploch převažují pastviny (Zdroj: Shutterstock)
Z ekologicky využívaných zemědělských ploch převažují pastviny (Zdroj: Shutterstock)

Časté spojení pěstování plodin a chovu zvířat

Pěstování plodin spojují s chovem zvířat farmáři velice často. Jako příklad lze uvést vojtěšku, která je vysazována jako zelené hnojení a zároveň krmivo pro zvířata, hlavně skot. Zvířecími výkaly pak farmáři hnojí pole. Vytváří tak takzvaný uzavřený koloběh živin a právě to je jedním z hlavních principů ekologického farmaření. Jsou zde však i okrajové, ale neméně zajímavé oblasti, třeba pěstování jahod, kanadských borůvek, zeleniny, která je dopravována přímo zákazníkům, speciální chovy drůbeže apod..

Orba (Zdroj: Shutterstock)
Orba (Zdroj: Shutterstock)

Podmínky ekologického zemědělství

V ekologickém zemědělství se nepoužívají průmyslová hnojiva ani pesticidy a při výrobě potravin z těchto produktů se nepoužívají umělé konzervanty, sladidla a barviva. Úrodnost půdy se zachovává organickým hnojením a výsevy meziplodin. Hospodářská zvířata pak žijí důstojně na dostatečném prostoru a s dostatečnou péčí. Bio farmáři prostě pomáhají zachovávat v přírodě rovnováhu. Mezi bio farmáře přitom nepatří jen zemědělci hospodařící na polích, lukách a pastvinách, ale i ovocnáři, zelináři, chovatelé drůbeže a jiní.

Bylo dokonce potvrzeno, že v okolí ekologických farem se vyskytuje o třetinu více hmyzu. Důkazem péče o krajinu jsou pak třeba i dřevěné kůly pro dravce v polích. Bio farmáři využívají odolnější odrůdy a pro své pěstování vybírají na svých pozemcích nejvhodnější místa. Pokud jsou třeba postřiky proti škůdcům, používají se takové, které jsou pro ekologické zemědělství povolené. Především bylinné výluhypredátoři z hmyzí říše. Klíčem k úspěchu jsou také vhodné kombinace navzájem se chránících plodin.

Důstojný chov drůbeže, vajíčka z podestýlky (Zdroj: Shutterstock)
Důstojný chov drůbeže, vajíčka z podestýlky (Zdroj: Shutterstock)

Biolist a biozebra

A výsledek? Ekologické farmáře podpoříte nákupem biopotravin z jejich farem. Čímž logicky podporujeme i další nárůst podílu ekologického zemědělství. A jak takové produkty poznáme? Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen takzvaným biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Biolist má samozřejmě své logo, stejně jako takzvaná biozebra. Logem biozebry s nápisem “Produkt ekologického zemědělství“ musí být u nás označeny všechny produkty, u kterých poslední úpravu (výrobu, zpracování či balení) provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací.

Nespílejte českým zemědělcům, podpořte je!

Zdroj: seznamzpravy.cz, eagri.cz

Biolist - logo (Zdroj: eagri)
Biolist - logo (Zdroj: eagri)
Biozebra - logo (Zdroj: eagri)
Biozebra - logo (Zdroj: eagri)