Používáte správně skleník?
Uvažujete o skleníku, toužíte po něm, nebo jej již máte, ale každý rok se vám v něm něco nepodaří vypěstovat? Jak správně používat skleník?
Uvažujete o skleníku, toužíte po něm, nebo jej již máte, ale každý rok se vám v něm něco nepodaří vypěstovat? Jak správně používat skleník?
Každý zná salátové okurky, nakládačky, cukety a dýně. Ovšem jsou i jiné příbuzné rostliny zajímavé chuti, využití a vlastností. Například lufa.
Samozřejmě si můžeme koupit sazenice paprik, ovšem můžeme také začít už od semínek, a to dokonce i z těch paprik, které nám loni nejvíce chutnaly, pokud jsme si semínka uschovali.
Česnek můžeme uskladnit krátkodobě a nebo dlouhodobě - zamrazit, sušit a přeměnit na prášek, naložit v oleji, nebo uvázat do snopů a zároveň tak použít jako dekoraci.
Fazole jsou nejen užitkovou, ale i okrasnou rostlinou. Jak je pěstovat a kdy se rozhodnout pro šťavnaté zelené lusky a kdy pro semena?
Hydroponicky vypěstovaná zelenina, ale třeba i jahody, je zcela čistá, nehrozí zahnívání zdola (například u salátu) a pokud dodržujete zásady takového pěstování, dosáhnete i velkých výnosů.
Z denně čerstvé a chutné zeleniny můžete mít požitek i bez zahrady. Pěstovat ji lze na balkóně, lodžii, terase, ale i na okenním parapetu. Jak?
Co pomůže zdárnému růstu a zdraví rajčat a čemu a čím naopak pomáhají samotná rajčata? Jaké zajímavosti se ukrývají za touto pro nás dnes běžnou zeleninou?
Pěstování pálivých papriček, chilli a feferonek nejrůznějších odrůd, zažívá v Čechách renesanci. Není divu, keříčky obsypané pestrobarevnými plody si totiž můžete snadno vypěstovat doma na okně, a tak k pálivé exotice nemáte nikdy daleko.
Chřestu se budeme věnovat tři roky od výsevu, než si ochutnáme chutná a zdravá sousta této zeleniny. Jakou péči chřest vyžaduje? A jak dlouho od třetího roku plodí?
Dá se i u nás vypěstovat chutný lilek baklažán? Mnozí zahrádkáři tvrdí, že ne, že je to obtížné, nebo to nemá smysl. Mýlí se?
Jak si předpěstovat sadbu zeleniny, aby sazenice byly silné a zdravé? A jakou zeleninu má smysl předpěstovávat?
Pěstování česneku není nijak složité, ovšem o to klíčovější je výběr vhodné sadby a její zapravení do země ve správnou dobu – právě na podzim.
Které dýně jíst a které se pro tento účel nepoužívají? Budete se divit, ale jedlé jsou úplně všechny, ovšem některé jsme si vyloženě oblíbili jako pochutinu a jiné jsou pro nás jen dekorací. Proč?
Pěstování dýní předchází výběr vhodné odrůdy. Pokud se rozhodnete pro více druhů, nezapomeňte, že je nesmíte pěstovat vedle sebe, na jednom záhonu či kompostu a dokonce hodně daleko od sebe.
Dýně je podzimní zelenina mnoha tváří, ovšem její výsadba začíná už na jaře. Jak pečovat o dýně, aby nám na podzim plodily chutné plody?
Cuketa je chutná i zdravá a nabízí mnoho způsobů úpravy - včetně letního grilování. Jak ji správě pěstovat?
Kdo má doma vysazenu rebarboru, může se už nyní těšit z chutných sladkokyselých koláčů. Přitom by nás na první pohled vůbec nenapadlo, že se „to“ dá jíst.
Předpěstování sazenic především zeleniny začíná už v únoru, ovšem záleží na konkrétním druhu zeleniny. Například rajčata vyséváme do mobilních nádob až v březnu, ta únorová by byla příliš vytáhlá.
Ani v lednu se na zahradě nebudeme nudit. Jaké činnosti bychom měli provádět právě v lednu v ovocné a zeleninové části zahrady?