Jak zařídit a zútulnit malou kuchyň

Jak zařídit a zútulnit malou kuchyň

Kuchyně bývá středobodem domácnosti – trávíme v ní mnoho času, ať už při vaření, nebo posezení s nejbližšími. Pokud se však nachází na malém prostoru, není zrovna lehkým úkolem ji uspořádat tak, abychom se v ní cítili dobře a zároveň plnila svou funkci a byla co nejvíce praktická. Při jejím zařizování je proto třeba důmyslně využít doslova každý centimetr. Jak na to, jakou zvolit organizaci a jak dosáhnout útulného bydlení i v malé kuchyni v paneláku? Inspirujte se na následujících řádcích.

Může mikrovlnka poškodit vaše zdraví, nebo dokonce ohrozit život?

Může mikrovlnka poškodit vaše zdraví, nebo dokonce ohrozit život?

Nejnovější výzkumy potvrdily, že mikrovlnné trouby nemohou škodit lidskému zdraví, pokud se používají správně. Kolikrát už, vždyť jde o vynález starý 80 let a první takové zařízení se začalo vyrábět v roce 1947. Takže současní osmdesátníci se narodili v době, kdy se mikrovlnky začaly rozmáhat světem. Co ale naplat, když vám zatelefonuje známý a jeho zoufalý hlas prosí o pomoc. „Potřebuji potvrdit, jestli jsem hlupák já, nebo celá rodina okolo mě. Že prý je naše mikrovlnka už nebezpečná, jedovatá, karcinogenní. A že potřebujeme novou. Taková blbost...“

Vybavení kuchyně, které vám usnadní práci

Vybavení kuchyně, které vám usnadní práci

V kuchyni to žije. Pořád. Je to místo, kde se tvoří. Není to místo jen pro vaření, přípravu kávy nebo čaje, a nekonečného úklidu, ale také místo, kde se často setkává celá rodina. Obzvlášť, přepadne-li někoho hlad nebo chuť. Mnoho lidí by kuchyni dokonce označilo za srdce domácnosti. Jednoduše, provoz se zde nikdy nezastaví. Jak udělat prostor příjemný a efektivní?

Mikrovlnná trouba je téměř 80 let starý vynález, který vévodí konspiračním teoriím

Mikrovlnná trouba je téměř 80 let starý vynález, který vévodí konspiračním teoriím

Když se zeptáte jakéhokoli kulturisty, proč si odmítá ohřívat jídlo v mikrovlnce, řekne vám, že mikrovlny ničí výživovou hodnotu potravin. A potravu si ohřeje na teflonové pánvi. Konspirací okolo mikrovlnek je mnoho, v SSSR dokonce mikrovlnné trouby v roce 1979 zakázali zákonem, prý v obavě o zdraví občanů, zatímco lidi vraždili v gulazích a věznicích. Skutečným důvodem však zřejmě bylo, že mikrovlnka se stala symbolem amerického snu.

Přejedli jste se vlastních rajčat? Konzervujte je na dobu, kdy jsou v obchodech drahá

Přejedli jste se vlastních rajčat? Konzervujte je na dobu, kdy jsou v obchodech drahá

Kdo má rád rajčata a během roku je pořád kupuje za velké peníze, stejně jako rajské protlaky, šťávy, kečupy a jiné výrobky, určitě touží po změně. Prvním krokem je vlastní pěstování rajčat, jenže rajčata se těžko skladují, dozrálá a utržená dlouho nevydrží a nedají se zamrazit. Existují však jiné způsoby, jak rajčata uchovat až do zimy a možná i do jara a déle, vlastně až do dalších sklizní. Můžeme je zavařit, usušit, z usušených vyrobit rajčatový prášek, naložit na mnoho způsobů a vyrobit z nich třeba domácí kečup.

Návody pro správné grilování. Jak grilovat zdravěji a chutněji

Návody pro správné grilování. Jak grilovat zdravěji a chutněji

Startovní výstřel ještě úplně nezazněl, ale rozpálené rošty už na trať vyrazily. Vůně linoucí se ze dvorků a zahrádek o víkendech o tom dost vypovídá. Sezóna pochoutek z grilu je už zkrátka na spadnutí a spolu s ní i otázka, jak si to celé užít o něco zdravěji.

Moderní retro prvky, které nesmí chybět ve vaší domácnosti

Moderní retro prvky, které nesmí chybět ve vaší domácnosti

Možná jste si už všimli, že se do moderních spotřebičů stále častěji promítají retro trendy. Nová technologie je doplněna tradičním designem. Výsledkem je unikátní produkt, který budí vášně a boduje u zákazníků. Zajímají vás konkrétní příklady?

Chcete pomoci životnímu prostředí a přitom se nezříct konzumace masa? Jezte krajty

Chcete pomoci životnímu prostředí a přitom se nezříct konzumace masa? Jezte krajty

Debata o tom, jak co nejlépe nasytit lidstvo a přitom nepoškozovat životní prostředí, se vede už dlouho. Občas to připomíná válku vedenou na mnoha frontách, zvlášť když do boje vyrazí vegani a vegetariáni. Jejich argumentem často bývá, že na hospodářskou produkci živočišných bílkovin, tedy především masa, je zapotřebí neúměrně mnoho energie a prostoru. A byť se to ne každému líbí, v tomhle je třeba jim dát za pravdu.

Kolik snese zásuvka a proč to nepřehánět s připojenými elektrospotřebiči

Kolik snese zásuvka a proč to nepřehánět s připojenými elektrospotřebiči

Protože žádný běžný domácí elektrospotřebič nebude fungovat bez elektřiny, zapojíme ho do zásuvky. Zlidověle se též říká zástrčky, to je však ve skutečnosti pravý opak zásuvky (samice), čili samec. Zapojení spotřebiče do elektrické sítě je tak automatické, že nad tím ani nepřemýšlíme. Prostě to tak děláme. Kde se toho sejde víc, si vypomůžeme rozdvojkou. A když náhodou nestačí délka kabelu, připojíme k tomu ještě prodlužovačku (prodlužovací kabel s jednou i více zásuvkami). Ta směs kabelů skrytá někde za stolem, linkou nebo skříní vidět stejně není. A co oči nevidí, to srdce nebolí. Ale fungovat to nemusí.

Proč je zpětný odběr elektrozařízení nezbytným posledním krokem jejich životního cyklu

Proč je zpětný odběr elektrozařízení nezbytným posledním krokem jejich životního cyklu

Elektrozařízení jsou běžnou součástí našich životů stejně jako voda, vzduch, potraviny a potřeba tepla. Ve svých domovech, na pracovištích i ve veřejném prostoru na ně narážíme doslova všude. Každé elektrozařízení však doslouží a pak se s ním mohou stát dvě věci. Za prvé se může stát rizikem pro životní prostředí i lidské zdraví anebo za druhé zamíří s naší pomocí na místo zpětného odběru, kde je odpad tříděn a posílán k recyklaci.

Rekonstrukce kuchyně není jen o lince a nových spotřebičích

Rekonstrukce kuchyně není jen o lince a nových spotřebičích

Rekonstrukce kuchyně může mít mnoho podob, jednou z nich je pouhá výměna nábytku včetně kuchyňské linky, kdy zachováme stávající rozvody vody, odpadů a elektřiny. Obvykle je pak výměna linky spojena i s novými obklady za pracovní deskou, ale to je vše. Ovšem rekonstrukce kuchyně může být i zcela odlišná. Společné má však vždy jedno – právě novou kuchyňskou linku či jiné odpovídající řešení hlavního kuchyňského pracovního a úložného prostoru.

Kdy myčka, sušička a pračka žerou nejvíc drahé energie

Kdy myčka, sušička a pračka žerou nejvíc drahé energie

Tlačítkem úsporného režimu, šetrného provozu nebo eko-módu se dnes chlubí každý druhý domácí spotřebič. Nic nového. Jaké jsou ale ty režimy stojící na opačném konci efektivity – ty nejméně úsporné a nejhladovější pro energiích - jimiž naopak pouštíme domácímu rozpočtu žilou?